NETTARKIV

Hundre år med skaperkraft

Anders J. Steensen
13. jan. 2004 - 11:57

Den 2. januar var det 100 år siden Det norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, senere Elkem, ble stiftet. Initiativtakere var Sam Eyde, Knut Tillberg og brødrene Knut Agaton og Marcus Wallenberg. Utgangspunktet var å utvikle teknologier som siden kunne danne grunnlaget for industrier basert på elektrisk kraft fra fra de norske fossene. Teknologiene skulle deretter skilles ut i egne industriselskaper. Med andre ord en smeltedigel for teknologi og industriutvikling kombinert med tilgang på kapital gjennom Wallenbergs Skandinaviske Enskilda Banken.

Allerede i 1905 ble det første selskapet skilt ut, Norsk Hydro, basert på Birkeland-Eyde prosessen. Fem år senere fikk selskapet sin egen forskningsavdeling. Der arbeidet de sammen med verdens fremste vitenskapsmenn for å utvikle sin teknologi. Senere er også selskaper som Titan, Falconbridge, Dyno og Arendals Fossekompagnie sprunget ut fra laboratoriene til Elkem.

Men den aller største oppfinnelsen som fikk betydning for utviklingen av Elkem, var Søderberg-elektroden. Elektroden som gjorde det mulig med en kontinuerlig smelteprosess fra elektriske ovner. Den har dannet grunnlaget for både norsk ferrolegerings- og aluminiumsindustri.

Det er en spennende bok Elkem har gitt ut gjennom Messel Forlag i forbindelse med sitt jubileum. Boken omhandler oppbyggingen av den norske industristaten i det 20. århundre og derigjennom også den norske velferdsstaten. - Det er mye vi kan lære av historie. Betydningen av historien er dessverre undervurdert i dagens samfunn, sa konsernsjef Ole Enger da boken ble lansert. Den har fått den velklingende tittelen "Skaperkraft" og er skrevet av historiker og professor ved Handelshøyskolen BI, Knut Sogner.

Allerede den første setningen pirrer leselysten: Er Elkem det 20. århundrets viktigste norske bedrift?

Messel forlag: ISBN 82-7631-074-5, pris kr. 398,-

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.