TERRORANGREPENE

Hun skal lede 22. juli-kommisjonen

AKTUELL: Alexandra Bech Gjørv har bakgrunn fra Hydro og Statoil. Nå blir hun leder av regjeringens 22. juli-kommisjon.
AKTUELL: Alexandra Bech Gjørv har bakgrunn fra Hydro og Statoil. Nå blir hun leder av regjeringens 22. juli-kommisjon. Bilde: CAMILLA AADLAND
12. aug. 2011 - 08:07

Juristen Alexandra Bech Gjørv (45) vil fredag trolig bli oppnevnt som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon, melder VG. Det ligger an til at kommisjonen kan oppnevnes av Kongen i statsråd fredag, og at regjeringen samtidig vil fastsette kommisjonens mandat.

Unge eksperter

Fra 1993 til 2010 har Alexandra Bech Gjørv hatt ledende stillinger i Hydro og senere Statoil, sist som direktør for fornybar energi. Hun har også sittet i ledelsen i Hydros bildelvirksomhet, vært direksjonssekretær for konsernet og jurist ved Hydros juridiske kontor i New York.

I fjor ble Gjørv partner i advokatfirmaet Hjort. Hun er nestleder i NRKs styre og sitter i styret til Norske Skog, men har ingen kjent politisk tilknytning. Gjørv har også vært styremedlem i Schibsted og stiftelsen SINTEF.

Kommisjonen skal ifølge VG ha under ti medlemmer, de fleste forholdsvis unge eksperter på sine fagfelt, blant annet terror, politiarbeid, helse og samfunnssikkerhet. En av dem skal ifølge avisen være den norsk-pakistanske forskeren Laila Bokhari (36), som arbeider med internasjonal terrorisme ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Viktig habilitetsspørsmål

Frp-leder Siv Jensen var en av dem som tidligere i uken stilte spørsmål ved hvorfor Stortinget ikke var blitt tatt med på råd mens regjeringen utarbeidet mandatet og navnelisten over ønskede medlemmer.

En samlet opposisjon var ikke fornøyd med at regjeringen først skal ha ønsket den nyutnevnte høyesterettsdommeren Aage Thor Falkanger som leder av kommisjonen.

Grunnen skal ha vært frykten for å rokke ved Høyesteretts habilitet, dersom straffesaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik skulle bli anket til Høyesterett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.