IT

Hun er årets IT/Energi-forsker

Kristin Braa mottok Årets forskerpris under kveldsarrangementet på Fremtidskonferansen i Halden.
Kristin Braa mottok Årets forskerpris under kveldsarrangementet på Fremtidskonferansen i Halden. Bilde: Flickr/Fremtidskonferansen.no
Leif Hamnes
9. mars 2011 - 11:13

Under Fremtidskonferansen Halden, som fokuserer særlig på smartere bruk av it i energistyring, ble det i går kveld utnevnt vinnere av «Fremtidprisen» .

Årets forsker innen IT og energi ble professor Kristin Braa ved UiOs Institutt for informatikk, som i et samarbeidsprosjekt med Grameenphone (Telenor) har utviklet et såkalt «smart grid» i en landsby i Bangladesh.

Les også: – IT vil invadere kraftbransjen

It-drevet helseløft

Et kraftverk basert på solceller driver en mobilbasestasjon, lader opp mobiltelefonene til helsearbeidere og gir strøm til datamaskiner – som på sin side kjører et helseinformasjonssystem (DHIS) utviklet ved Institutt for informatikk.

Overskuddsenergien går deretter til 140 boliger i nærområdet, knyttet sammen i et nettverk (grid) styrt av programvare for intelligent strømstyring.

Systemet ble satt i drift i oktober i fjor, og skal nå utvides til å dekke flere boliger og butikker i denne landsbyen, foruten en sannsynlig spredning til andre landsbyer.

Vinneprosjektet, «Community power for communication and health in rural Bangladesh», blir mer behørig presentert på UiO-professorkollega Morten Dæhlens blogg her.

Prosjektet i Bangladesh er tett knyttet til det Forskningsrådet-finansierte prosjektet «MobiHealth: Developing Health Service Networks through Mobile Solutions in Low Resource Settings», som også ledes av Kristin Braa.

Smart bistand

Vinnerløsningen er et eksempel på bærekraftig forretningsutvikling og levestandardheving i u-land – takket være smart ikt, mener jurymedlem Benedicte Waaler fra IKT-Norges Grønn IT-prosjekt.

– Internett-tilkoblingen gir dem tilgang til dematerialiserte helse- og utdanningstjenester, i tillegg til kommunikasjon og altså strøm. Dette er et smart it-kinderegg – smarte strømnett, dematerialisering, fornybar energi, frakobling av forholdet mellom økonomisk vekst og utslipp av klimagasser – et helt lite økosystem basert på smart ikt. Dette bør også være en inspirasjon som framtidig plattform for norsk bistandsarbeid, sier Waaler.Unge og gamle

Prisen for Årets studentprosjekt innen IT og Energi gikk til Lars Erik Aas – masterstudent i informatikk ved Høyskolen i Østfold og daglig leder av selskapet Smart-Energy AS.

Æresprisen gikk til Magnus Øvreeide (81) – omtalt som en nestor i forskningsmiljøet i Halden.

Konferansen avsluttes i dag.

Les også: DNV-rapport: Må bygge megabyer

– IT vil invadere kraftbransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.