NETTARKIV

Hullmakeren

Odd Valmot
10. juni 2002 - 08:27

Da unge Espen Moe (47) vokste opp, var det ikke til å unngå at han ble påvirket av byggeteknikk. En nær venn av familien var konsulent i byggebransjen, og Espen sommerjobbet som konsulentassistent fra han var 14. Da det var på tide å velge seg en utdanning, var det selvfølgelig ikke så mye å gruble på. Han hadde jo årevis med praksis allerede, og det bar rett til bygglinjen på NTH.

Da diplomen var vel levert, var det på tide å iføre seg kongens klær. Hva passet bedre enn å bytte ut geværet med regnestaven og en kontorplass ved Forsvarets Bygningstjeneste? Moe synes den ibsenske kombinasjonen av fjellanlegg og de grønnkledde var tiltalende, og etter endt tjeneste gikk han over i en sivil stilling i Bygningstjenesten. Her ble han i de neste fem årene og ledet arbeidet med Nato-finansierte flyplassprosjekter.

Så da jappetiden var godt moden, ble fristelsen for stor for Moe, og han tok skrittet over i eiendomsbransjen. Men som så mange andre fant han ikke gullet ved enden av regnbuen, og da var ikke veien lang tilbake til fjell og betong igjen.

Vel tilbake som innleid prosjektleder ved Forsvarets Bygningstjeneste ledet han oppføringen av over hundre såkalte tredjegenerasjons flybunkere. Så hvis noen vil jagerflyene våre til livs, får vi håpe Moe har gjort en grundig jobb.

I 1992 bar det over i anleggsbransjen. Han begynte i anleggsdivisjonen i Selmer og ble prosjektleder i Oslo-området. Tre år etter ble han regiondirektør og fikk blant annet ansvar for Selmers del av Gardermoutbyggingen. I tillegg var han involvert i flere prosjekter i utlandet der Selmer arbeidet sammen med Veidekke. Moe har bygd kaier i Thailand, fjellanlegg i Italia, flyplass på Grønland, fullprofilboret tunnel i Saudi-Arabia og forsvarsanlegg i Singapore.

Etter så mange år med tett samarbeid var overgangen til Veidekke for to år siden myk. I dag er Espen Moe direktør for prosjektutvikling innen Divisjon Spesialprosjekter i Veidekke ASA, som innebærer at han er er involvert i en rekke av de prosjektene der selskapet bruker sprengstoff.

Med så mye ansvar og reising blir det ikke så mye tid til å dyrke andre interesser. Tre barn fra fem til sytten krever sitt. Dessuten leder Moe det som kalles Ledelsen for bygge- og anleggsberedskap. Det er et utvalg under Næringsdepartementet som skal koordinere bransjen i krig- eller krisesituasjoner, og som har krevd mye innsats i de siste årene etter hvert som den gamle fienden er falmet bort og blitt erstattet med et helt nytt, og mye mer diffust, trusselbilde.

Les mer på side 12:

Betal for to, få tre

Espen Moe er engasjert i det meste av den fjellbaserte anleggsvirksomheten til Veidekke ASA. Nå vil han gjøre hullet gjennom Lieråsen større.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.