NYHETER_BYGG

Hull i veggen

GULT ER KULT: Arkitektene Jan Olav Jensen og Børre Skodvin synes det er morsomt leke med farger. Heisen er bare gul fordi det er kult.
GULT ER KULT: Arkitektene Jan Olav Jensen og Børre Skodvin synes det er morsomt leke med farger. Heisen er bare gul fordi det er kult. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Ragna Kronstad
30. mars 2005 - 11:11

Jan Olav Jensen og Børre Skodvin er arkitektene bak designsenteret som nylig ble åpnet.

Fra før er dette arkitektparet kjent fra Mortensrud kirke og Storo T-banestasjon. I motsetning til de to nevnte nybyggene, måtte arkitektene her forholde seg til en bevaringsverdig bygning. Men det kan se ut som det bare har gitt dem en ekstra glede. Arkitekturen inviterer til historiefortelling for den observante besøker.

– Forskjellige fagfolk vil legge merke til ulke detaljer. Blant annet vil kun eksperter kjenne igjen hull i veggen som spor etter trekkrørene i trafostasjonen fra den tid Oslo Lysverker holdt til her. Vi har latt deler av den gamle infrastrukturen være synlig, forklarer Skodvin.

Mer dramatiske spor er også å finne. Titter man opp på en av bærebjelkene i inngangspartiet, kan man tydelig se rivningsskader i betongen. – Det var et uhell. Vi har også latt være igjen detaljer som vil få folk til å under seg over bærestrukturen, forklarer Jensen.

Selv om arkitektene tydelig har gledet seg over de historiske detaljene, mener de den største utfordringen har vært nettopp å måtte forholde seg til et eksisterende bygg.

– Vi måtte forholde oss til et gitt volum. Det betyr at vi må tilpasse oss og være mer oppfinnsomme.

Et eksempel på dette er senterets toaletter i foajeen. Dem fikk ikke arkitektene plass til med firkantet geometri. Derfor er de runde i dag. Også byggets høyde bød på problemer. De måtte endre på dekketykkelsen mellom etasjene for å få plass til to etasjer i høyden her.

Jensen forklarer at de først startet med elementer i bygget som kunne plasseres uavhengig av andre deler, som f. eks trappa ned fra kafeen til designlabben. Besøker man senteret, er fargebruken det første man legger merke til. Spesielt skiller de signalgule heisene seg ut fra den ellers grå betongen og de slitte murveggene.

– Dette bygget tåler mye farge, sier Jensen.

Fra bygget var på tegnebrettet til det de første flyttet inn, tok det 15 måneder. – Det er ikke noe vi anbefaler, sier Jensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.