SAMFUNN

Huleboeren

2. nov. 2001 - 12:53

I 1991 fant Statoil ut at arbeidsstasjoner med Unix var fremtiden, og gav Suul et tilbud han ikke kunne si nei til. Det skadet ikke CV-en til dataeksperten at han også var petroleumsteknolog. Han flyttet inn i Statoils forskningspalass på Rotvoll i Trondheim.

I midten av 90-årene ble det klart at tredimensjonal visualisering av seismiske data ville være en viktig forutsetning for å presse enda mer olje ut av reservoarene, og Suul ble satt til å lede Statoils virksomhet på dette området. I dag har selskapet tjent store summer på den såkalte cave-teknologien, og mer skal det bli. Sivilingeniøren er blitt en digital huleboer.

Trond Suul er en humørfylt type. For ett år siden ble han tilbudt noen prosent i det amerikanske programvareselskapet Magic Earth, hvis han ville gå over til dem. Om det var kjærligheten til Statoil, eller nærheten til Lerkendal Stadion som gjorde at han sa nei. vet ikke vi. I hvert fall var nok humoren god å ha da han senere fikk høre at Magic Earth var solgt til Haliburton for nesten en milliard kroner. – Penger er ikke alt, påstår han hardnakket.

Suul var et ivrig medlem av studentsangforeningen, men nå har han ikke lenger tid til slike vokale utskeielser. Golfsporten har overtatt oppmerksomheten, uten at de rådende mestrene på feltet trenger å føle seg truet av den grunn. Riktignok er Suul fremhevet i Trondheim Golfklubbs jubileumsberetning, men det er for humørfylte sprell, og ikke som utfordrer til Tiger Woods.

Selv om visualiseringseksperten er omgitt av alskens datautstyr i mangemillionklassen, kaster han seg gjerne over egne prosjekter på kveldstid. Ifølge Suul er det en egen glede å snekre sammen PC-er på kjøkkenbenken, og se hvor mange MIPS det går an å putte inn i dem.

Les mer på side 10:

Visuell oljerevolusjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.