IKT

Hukommelses-protese

Odd Valmot
17. aug. 2004 - 14:10

De jobber også med å finne lure måter å løse andre hverdagsutfordringer.

Ved Microsofts europeiske forskningslaboratorium i Cambridge i Storbritannia, arbeider 90 forskere med nye måter å anvende informasjonsteknologi på.

En av de nye oppfinnelsene de nå tester ut i praksis, er en liten bærbar dings som skal hjelpe folk å huske hva de har gjort i løpet av dagen. Detaljer slik som hvor du la fra deg paraplyen og om skrudde du av stekeovnen, kan være en utfordring for mange av oss.

Men SenceCam - som oppfinnelsen er kalt og som også kan assistere vanlige mennesker med slikt - er først og fremt myntet på mennesker som har problemer med korttidshukommelsen.

SenceCam er i praksis et lite digitalkamera koblet til en rekke sensorer som tar opp et par tusen bilder fra alt bæreren foretar seg i løpet av dagen. Brukeren trenger ikke å gjøre annet enn å bære kameraet, resten er automatisert.

Tre akselerometere montert i x,y og z-retning, utløser bilder etter bærernes bevegelsesmønster. En vinkelsensor utløser bilder når kroppens vinkel endrer seg og en lyssensor reagerer på de endringer som skjer når personen går inn og ut av ulike rom og bygninger.

Den siste sensoren er en termosensor som identifiserer objekter i nærheten som er varmere enn omgivelsene. Det er som regel mennesker og dyr. Til sammen utløser sensorene nok bilder til å kalle tilbake alt brukeren har opplevet i løpet av en dag.

Selve kameraet har VGA-oppløsning og er utstyrt med en vidvinkellinse med et synsfelt på 135 grader. Det får bildene til å se litt kuleaktige ut, men det er ikke noe problem å rette dem ut med programvare.

I sommer skal det gjøres forsøk med SenceCam på pasienter som har mistet korttidshukommelsen. I dag er de henvist til å ta notater hele tiden for å vite hva de har gjort. Legene som samarbeider med Microsofts forskere, har stor tro på at kamerateknologien kan ble et mye bedre hjelpemiddel for pasientene.

128 MB bildeinfo

I tillegg til bildene, lagres også alle sensordataene. I løpet av en dag lagres rundt 128 MB bildeinformasjon og noen MB med sensordata. På slutten av dagen lastes informasjonen over fra hukommelseskortet til en PC.

- Vi har en masse ideer til videre utvikling, sier forsker Lindsey Williams.

Forskerne har allerede begynt å teste en modell med et nær infrarødt kamera. Det ser det samme bølgeområdet som brukes av enkelte jordobservasjonssatellitter.

- Vi tror det vil dukke opp mange ideer til anvendelser. Vi ser også at vi kan utvide SenceCam med en rekke nye sensorer, slik som GPS og lydopptak. Det er bare fantasien som begrenser bruken.

En eventuell fremtidig kommersiell utgave an SenceCam vil bli mye mindre enn dagens prototyp.

- Det er ikke noe problem å lage den slik at den ser ut som et smykke, hevder Williams.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.