FORUM

Huff til DAB

Jeg er på ingen måte mot en overgang til digitalradio. Jeg er faktisk svært begeistret for den nye DMB satndarden som nylig er blitt lansert og mener at det vil være fremtiden for Norge.

Når TU skriver at det er lytteren likegyldig om lyden kommer fra mp2 eller mp4, så er jeg enig i det. Men lytterne er ikke likegyldig til om lyden er god eller dårlig. Med aac+ koding kan det sendes med langt høyere bitrates på musikkprogrammer uten at man går i taket på kapasitet. DAB har sine klare begrensinger. Når P4 Bandit ble introdusert for kort tid siden måtte kanalen låne kapasitet fra en annen DAB kanal for å få tilfredsstillende lyd. DAB er jo i sin spede start, hvordan skal lyden bli når sendenettet blir fullt? Jeg tror TU her sterkt undervurderer lytterne. De vil ikke finne seg i dårlig lyd.

TU skriver videre at en radio ikke er noen stor investering, men selv om jeg ikke er noen fattiglem er jeg ikke enig i det. Den svenske regjeringen la til grunn at gjennomsnittsprisen på en radio er 1700 kr! Vi har jo alt fra den billige radioen på nattbordet, til dyre bilradioer og svært dyre tunere i steroanlegget, eller integrerte radioer. Da snakker vi ikke om småpenger og summerer vi snakker vi om milliarder. Det finnes et sted mellom 13 og 15 millioner radioer i Norge. For de som er kjappe i hoderegning er det bare å gange 1700kr med 15 millioner.Jeg gråt ikke da jeg byttet ut min 4 kg tunge NMT mobil, med GSM, men jeg gjorde det helt frivillig, og jeg byttet til noe som var vesentlig bedre. DAB er faktisk ikke vesentlig bedre enn FM dessverre og NRK og P4 vil gjøre det med tvang. Det er en vesentlig forskjell.

TU har også rett i at det viktigste er optimalisering av radiosignalene. Men da bør TU finne frem digitalradiorapporten hvor det står svart på hvitt at man ikke kan garantere mobilt mottak innendørs med DAB og videre at man ikke kan dekke hele landet med DAB. Dette er det NRK og P4 selv som har skrevet! TU kan da umulig mene at dette er fremtidens radio.

Jeg vil ikke holde liv i FM lenger enn nødvendig, men jeg er generelt imot tvang. For hvis DAB er så bra som NRK og P4 mener, hvorfor må man da tvangsinnføre standarden. Jeg har skiftet fra VHS til DVD og senere til harddiskspiller helt frivillig. Og jeg ar skiftet fordi jeg har ment at teknologien har vært bedre.

Jo jeg kan forsikre TU at jeg svært ofte kjører til Røros og at jeg lytter mye på radio i bilen. FM har noen svake punkter oppover dalen, men med RDS er det absolutt til å leve med. Men jeg har faktisk testet strekningen med en DAB radio og jeg kan forsikre TU om at det var en katastrofe. Jeg er fullt klar over at DAB ikke er fullt utbygd, men det må en meget kraftig dugnad til om DAB skal bli annet enn bobling i mange mange mil oppover dalfører som Østerdalen, Rendalen og Engerdal. En annen viktig faktor er at det jo nesten ikke finnes DAB radioer til bil på det norske markedet. Og enda mer dramatisk de store radioaktørene kutter DAB, en etter en. Først ute var Kenwood som uttalte at DAB var Dead And Burried. Sener har Pioneer, JVC mfl fulgt opp å sagt at DAB ikke er et satsingsområde. Mitt poeng er at forbrukerne nå bør vente til de nye DMB radioene kommer. Da kommer mangfoldet og prisene vil synke dramatisk. DAB blir nå et meget marginalt marked og jeg er redd for at prisene vil holde seg høye. DMB-radioene er ventet på markedet i vår, de er bakoverkompatible og kan ta i mot både DAB og DMB. For jeg er rimelig sikker på at NRK m.fl på sikt vil gå over til DMB, nettopp fordi det er fremtiden og fordi de må treffe lytterne. DAB er stein død når det gjelder mobile løsninger som vil komme mer og mer. TU hevder at jeg har vært negativ til DBH, men det er ikke riktig. Jeg vil bare anbefale TU å lese høringen fra IKT-Norge.

TU spør hvorfor jeg ikke advarer mot kjøp av nye PC’er og LCD-tv’er med mer. Årsaken er enkel teknologiovergangen skjer helt frivillig. Det er stor kontrast til NRK som vil tvangsstenge kanaler på FM allerede fra 2007 og stenge FM helt fra 2014. Jeg kan være med på 2014, men da må vi sørge for at fremtidens digitale radiostandard virkelig er fremtidsrettet. DAB er utdatert og fremtiden er DMB. Verdens kringkastere lager ikke en ny standard for moro skyld. De har laget en ny standard fordi DAB er utdatert, både når det gjelder lydkodek, antall kanaler og ikke minst muligheten for å sende mobil-TV. DAB er død - DMB er fremtiden. Det burde TU skrive om, fremfor å henge seg opp i en gammel standard som kringkastingsverdenen nå har forkastet. Det er litt forstemmende at teknisk begavede journalister ikke har sett dette for lenge siden, og føler trang til å forsvare DAB, eller trang til å kritisere fordi det er noen enslige svaler som tør å stille spørsmål ved innføring av ny teknologi. NRK har investert mange 100 millioner i DAB. Jeg har forståelse for at de ikke vil innrømme feilsatsingen over natten. De kan kanskje skalte og valte med lisenspengene som de vil, men forbrukerne bør ha krav på redelig informasjon. Å hevde at DAB er fremtiden, er ikke veldig redelig i dag.Per Morten Hoff, IKT NorgeHan svarer på denne komentaren fra TUs Odd R. Valmot.

Les Odd. R. Valmots svar til Hoffs innlegg: DAB-debatten: Fredspipe i sikte?

Les mer om: