IKT

Hudfletter Microsoft

10. apr. 2001 - 07:30

Kritikken målbæres av David Winer, som kjører hardt ut mot Microsoft både fra sitt eget nettsted DaveNet og i avisa the New York Times. – Hver gang jeg er på nettet, blir jeg minnet på hvorfor jeg hater Microsoft, sier den respekterte kommentatoren og programvareutvikleren.

Vil sette standard

Grunnen til Winers utbrudd og dataprogrammerernes frustrasjon er Microsofts forsøk på å etablere de facto-standarder for internett, som skal berede grunnen for en enda større dominans i framtidas data- og nettbruk. Hittil har de dominert bord-PC-ene, nå vil de dominere også internett.

Programvaregiganten, som står bak både operativsystemet Windows, brukerprogrammene Word og Excel og nettleseren Explorer, har etablert standarden .Net for å være førende i den videre utviklingen av internett.

Microsoft hevder selv at bakgrunnen for etableringen er å skape et universalspråk. Hensikten skal være å legge grunnlaget for at programmerere over hele verden skal kunne utvikle nettbaserte dataprogrammer, uavhengig av hva slags maskinplattformer og operativsystemer som hver enkelt terminal i nettet baserer seg på.

Gjennom Microsofts prosjekt Hailstorm skal det meste av informasjonen i dagens bord-PC-er flyttes fysisk fra harddiskene til «nettet». Alt fra kalenderfunksjoner og bankinformasjon til personlige datafiler. På nettet skal brukeren også finne siste oppdatering av det hun til enhver tid trenger av programvare. Ingenting skal lastes ned på hennes personlige PC. Den blir bare en dum terminal, som ikke skal inneholde annet enn et brukergrensesnitt.

Konflikter

Men veien dit er brolagt av konflikter. For å framskynde utviklingen i sin retning, har Microsoft tatt i bruk juridiske metoder.

Uavhengige programmerere, som David Winer, føler seg forfulgt og vingeklippet av storebror Microsoft. – Jeg vil sitte i bilen og kjøre, og ikke være låst nede i bagasjerommet, har Winer uttalt i et tidligere intervju.

– Det som kunne ha vært et flott, konkurransebasert marked, har blitt overkjørt av Microsoft og deres advokater, skriver Winer på sin nettside.

Kontrollerer XML

Et av Winers ankepunkter dreier seg om hvordan Microsoft forholder seg til programmeringsspråket extensible markup language (XML). XML har vært sett på som «det lovede land» for uavhengige dataprogrammerere, som tror at dette blir grunnlaget for neste generasjon programvare på nettet.

XML skal gjøre det mulig og enkelt å kjøre samme programmer på forskjellige typer maskin- og operativsystemplattform: Både PC-er, mobiltelefoner, nettlesermaskiner, PDA-er og flere andre. Microsoft har faktisk basert sin .Net-standard på XML.

David Winer var en av de uavhengige dataprogrammererne som samarbeidet med Micriosoft i 1998 om å utvikle datautvekslingsstandarden XML-RPC, som i sin tur ble videreutviklet til Simple Object Access Protocol (Soap) .

Microsoft hevder at Soap vil bli en åpen standard. Men Winer finner grunn til å slå alarm: Han peker på at Microsoft i det siste har endret standarden slik at den bare skal bli fullt tilgjengelig for deres egne programmerere.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.