NATURVITENSKAP

Hubbles stjernetreff

PILLARER: Stjernefødende søyler i ørnetåken - er bildet kalt. Det ble tatt av Hubble 1. april 1995  - altså for 10 år siden. Søylene er svært store - søylen til venstre på bildet er omtrent fire lysår fra topp til tå. Dette tilsvarer avstanden fra sola til den nærmeste stjernen! Tårnstrukturene er søyler av relativt kjølig hydrogengass og støv, og er inkubatorer for nye stjerner.
PILLARER: Stjernefødende søyler i ørnetåken - er bildet kalt. Det ble tatt av Hubble 1. april 1995 - altså for 10 år siden. Søylene er svært store - søylen til venstre på bildet er omtrent fire lysår fra topp til tå. Dette tilsvarer avstanden fra sola til den nærmeste stjernen! Tårnstrukturene er søyler av relativt kjølig hydrogengass og støv, og er inkubatorer for nye stjerner. Bilde: NASA, ESA, STScI, J. Hester og P. Scowen (Arizona State University).
Tore Stensvold
2. mai 2005 - 13:42

Det er Norsk Romsenter som sto bak konkurransen om å kåre det beste bildet Hubble har tatt.

Romsenteret plukket ut 18 kandidater og lot besøkende på sine nettsider stemme over dem.

Bildet som fikk flest stemmer ble tatt 1. april 1995 med romteleskopet Hubbles "Wide Field and Planetary Camera 2".

Fargebildet er satt sammen av tre separate bilder som måler lyset fra tre ulike typer atomer. Rødt viser lyset fra ionisert svovelgass, grønt er hydrogen. Blått er lys fra ioniserte oksygenatomer.

Tårnstrukturene er søyler av relativt kjølig hydrogengass og støv, og er inkubatorer for nye stjerner.

Ørnetåke

De er en del av "Ørnetåken" (M16, eller det 16. objektet i Charles Messiers katalog fra 1700-tallet over "uklare" objekter som ikke er kometer).

Ørnetåken er et område der stjerner blir masseprodusert, og ligger omtrent 6,500 lysår fra jorda i retning av stjernebildet Slangen.Norsk Romsenter skriver at søylene, eller "pillarer" som NASA kaller dem, kan sammenlignes med liknende strukturer for eksempel i ørkenlandskap, der tettere materiale blir stående mens materialet rundt eroderes vekk av vær og vind.Vinnere

Følgende personer får en flott dokumentar om Hubble-teleskopet på DVD tilsendt i posten:

  • Britt Irene Håkensveen, Sofiemyr
  • Per St. Tangen, Bøstad
  • Anne Flesvig, Råholt
Les mer om: