ROMFART

Hubbles redningsmenn

Mona Strande
3. nov. 2006 - 07:30

NASA skal sende opp et romfartøy for å reparere og oppgradere romteleskopet Hubble i 2008.

Dermed skal det 16 år gamle teleskopet kunne brukes i opptil ti år til, og i alle fall frem til 2012.

5. reparasjon

Dette blir femte gang Hubble repareres etter at teleskopet ble skutt opp i 1990.

Hubble ble helt fra starten designet for at det skulle være mulig for astronauter å reparere og oppgradere instrumentene etterhvert som teknologien ble utviklet videre.

Foreløpig har det vært fire servicer: SM1, SM2, SM3A og SM3B. Reparasjonen som skal finne sted i 2008, kalles SM4.

Nøye testing

Før astronautene flyr til Hubble, skal instrumentene og deres komponenter testes på bakken. Her blir de utsatt for ekstrem vibrasjon for å simulere oppskytingen, og ekstrem varme og kulde for å simulere temperaturene i rommet.

Romfartøyet er også nøye testet, og har med hell blitt sendt ut i rommet tre ganger etter uhellet med Columbia i 2003.

Redningsfartøy

NASA mener operasjonen skal være trygg for astronautene som skal fikse teleskopet, og skal altså undersøke hvordan man best ivaretar sikkerheten til astronautene, ved å ha et annet romfarttøy klart i et eventuelt nødstilfelle.

Foreløpig ser det ut til at utskytningsrampe 39-B ved Kennedy Space Senter vil holdes klar til disposisjon dersom en redningsaksjon blir nødvendig.

11 dager

Siden romfergen ikke har drivstoff nok til å komme seg fra Hubble til den internasjonale romstasjonen ISS, har NASA bare tre uker til å sende opp en ny romferge i en redningsaksjon dersom noe skulle gå galt.

Serviceoppdraget skal etter planen ta 11 dager tilsammen. Etter oppskytingen tar det tre dager før romfartøyet kommer frem til Hubble.

Ved hjelp av fartøyets mekaniske arm blir teleskopet så plassert på en arbeidsplassform i lasterommet. Minst fem romvandringer må til for å få fullført reparasjoner og installasjoner.

Godt skodd

De sju personene som skal være med romfergen til Hubble - seks menn og én kvinne - representerer en god blanding kompetanse og erfaring.

Tre av dem har både vært med på flere service-ferder til Hubble tidligere, og foretatt romvandringer i den sammenheng.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.