IT

Huawei-sjef: Ikke bra at Apple og Samsung tar hele kaka

Vi tok en kjapp prat med Huaweis sjef for telefoner og dingser i Nord-Europa.

Terminalsjef:  Huaweis nordeuropeiske sjef for terminaler, Yanmin Wang viser frem  fitnessarmbåndet selskapet kommer med. Han lover et vell av innovative produkter som kan konkurrere med Apple og Samsung uten at det skal tømme lommeboka til kundene.
Terminalsjef: Huaweis nordeuropeiske sjef for terminaler, Yanmin Wang viser frem fitnessarmbåndet selskapet kommer med. Han lover et vell av innovative produkter som kan konkurrere med Apple og Samsung uten at det skal tømme lommeboka til kundene. Bilde: ORV
12. sep. 2014 - 16:39

Siden kinesiske Huawei ble etablert i 1987 har de vokst med formidabel fart.

Konkurrentene ikke gode nok

Selskapet ble etablert i en tid hvor alt med tele-infrastruktur var dominert av europeiske og amerikanske selskaper. Nå er det bare Ericsson som er større på infrastruktur.

For ti år siden begynte selskapet å lage telefoner, og nå vil de ha en større bit av kaka. Mye større, skal vi tro den nordeuropeiske sjefen for terminaler, Yanmin Wang.

– Grunnen til at vi begynte å produsere våre egne telefoner var at nettverksfolkene våre trengte telefoner med mer funksjonalitet enn det de andre produsentene hadde. Da 3G ble etablert i Europa var Nokia ganske alene om å lage terminaler. Det så vi på som en stor mulighet. Spesielt det vi produserte av dongler og rutere ble populært. I dag har vi hele 60 prosent av dette markedet, som for lengst er utvidet til 4G, sier Wang, som understreker at Huawei er et integrert selskap som utvikler det meste av brikker selv.

Til og med prosessorene er egenutviklet.

Les også: Java-fri nettbankløsning blir klar denne måneden

Urettferdig

Wang liker ikke det som skjer bak scenen og hvordan pengene i smarttelefonverdenen blir fordelt.

– Slik det er nå, stikker Apple og Samsung av med 95 prosent av overskuddet, og det er ikke bra for konkurransen. Markedet trenger flere som konkurrerer og tjener nok på det til å drive innovasjon, sier han.

Huawei var de første som introduserte telefoner med Android i Kina i 2009.

Selskapet hadde et godt samarbeid med Microsoft, men mangelen på fleksibilitet på telefonene ble spikeren i den likkista.

– Vi fikk ikke de mulighetene og den støtten vi trengte fra Microsoft, så nå er vi blitt konkurrenter til deres Nokia i stedet for å samarbeide på operativsystemsiden, sier Wang.

Les også: Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

Mye ugjort innovasjon

Selv om smartmobilen er et modent produkt ser Wang for seg en masse muligheter for innovasjon.

Spesielt når man kobler den med nye skytjenester.

– Innen helse og innen energisparing har vi bare så vidt pirket i overflaten. Vi kan f. eks. bygge et system som detekterer at eldre faller, eller at de slipper ned mobilen og den ikke blir tatt opp igjen. Det er et vell av muligheter for å drive innovasjon på dette området og gi både gamle og unge et bedre og tryggere liv, mener Wang.

Les også:

Disse maskinene kommer med Intels vifteløse prosessor

Så raskt bredbånd har hver av oss i snitt

I dag åpner det nye digitale lokalradionettet i Østfold  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.