MOBIL

Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

Nye Ascend Mate 7 har fingeravtrykkleser du slipper å stryke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. sep. 2014 - 16:29

Det er grunn til å følge med når verdens tredje største mobilprodusent lanserer nye telefoner, og under IFA-messen i Berlin hadde de to helt nye modeller å vise frem.

I tillegg viste de frem en ny versjon av den eksisterende Ascend P7, denne gangen med safirglass foran skjermen. En allerede tynn og pen telefon, som nå får en skjerm som skal være svært ripesikker. I tillegg er bakdekselet laget av et keramisk materiale.

Det er dog ingen grunn til å stille seg i kø i moblbutikken riktig enda. Telefonen kommer nemlig bare i salg i Kina i første omgang, og dessuten i et begrenset antall.  Men vi vil tro det viktigste for Huawei i denne sammenhengen var å være ute før Apple med safirglass.

Huawei har også et par nykommere i ermet.

Les også: Samsung lanserer vanntett nettbrett

Ascend G7

Den første nyheten er Android-telefonen Ascend G7, som er en telefon med stor skjerm og tynn design. Selv om skjermen er 5,5 tommer, er oppløsningen ikke mer enn 1280 x 720 piksler. Ikke at det nødvendigvis er noen krise. Det gir tross alt en pikseltetthet på 267 PPI.

Så er ikke dette en toppmodell heller. Med en Snapdragon 400-brikke med firekjernet 1,2 GHz prosessor er den neppe noen ytelseskonge. Dette er likevel den samme maskinvaren som driver Microsofts nye Lumia 830.

Les mer: – Like bra som iPhone og Galaxy, bare billig

Arbeidsminnet er ellers 2 GB, og lagringsminnet 16 GB. Telefonen støtter minnekort på inntil 32 GB, som ikke er all verden nå som du kan få kort på 128 GB om du vil.

Å velge litt lavere oppløsning og prosessor som ikke er i den hissige enden av skalaen gjør sitt for batteritiden. Huawei har dessuten valgt et batteri på 3000 mAh, og i tandem med strømspareteknologi skal telefonen klare 1,2 døgn med tung bruk.

Og skulle det knipe kan du presse et døgn ut av 10 prosent gjenværende kapasitet dersom du aktiverer strømsparing.

Telefonen har et 13 megapikslers kamera, som har en brennvidde på 28 mm. Frontkameraet har 5 megapikslers oppløsning og vidvinkellinse.

Ascend G7 støtter ellers 4G, 802.11b/g/n, har GPS og Bluetooth 4.0.

Den kjører Android 4.4, og har Huaweis egenutviklede Emotion UI-menyer på toppen. Her er det snakk om en ny versjon av systemet, og altså ikke den samme som vi ikke likte så godt da vi testet Ascend P7.

I Kina er det for øvrig viktig å lage tynne telefoner med store skjermer, så det er ikke så rart at Huawei gjør en stor sak ut av at telefonen er 7,6 millimeter tykk og veier 165 gram. Det skader neppe heller at telefonen har deksel av metall.

Telefonen kommer i salg i løpet av måneden, og har en anbefalt utsalgspris på 299 euro (ca 2500 kroner).

Les også: To lekre Asus-nyheter

Huawei Ascend Mate 7.
Huawei Ascend Mate 7.

Ascend Mate 7

Den andre nyheten er Ascend Mate 7, som med seks tommers skjerm er en skikkelig «phablet».

Her har kineserne ikke spart på oppløsningen, da denne telefonen har et LCD-panel med 1920 x 1080 pikslers oppløsning.

Den ser ut til å være greit utstyrt med regnekraft også, men en hjemmebrygget Kirin 925-brikke som har åtte prosessorkjerner med big.LITTLE-konfigurasjon: fire Cortex A15 på 1,8 GHz og fire Cortex A7 på 1,3 GHz. Grafikkprosessoren er en Mali T628. Arbeidsminnet er 2 GB, og lagringsminnet 16 GB. Det er litt knapp minnekortstøtte her også, med maks 32 GB støttet.

I tillegg skal de selge en versjon med 3 GB arbeidsminne og 32 GB lagringsminne for noen hundrelapper ekstra. Også her er minnekortkapsiteten begrensert til 32 GB.

Kameraet på baksiden er produsert av Sony, og knipser 13 megapiksler, mens frontkameraet byr på fem megapiksler.

Det kanskje mest imponerende med denne telefonen er batteriet. Dette har en kapasitet på hele 4100 mAh, som ifølge Huawei skal holde til to dagers tung bruk. Batteriet lader du opp igjen på 3,5 timer.

Telefonen har ogås fingeravtrykkleser på baksiden, og det er kanskje dette som gjør at vi får HTC One Max-vibber av designen. Huawei har imidlertid forstått noe HTC og Samsung har misforstått: Ingen vil ha fingeravtrykklesere du må dra fingeren over. Huawei har heller sett til Apple, og fått på plass en fingerskanner som minner om den du får på iPhone 5S. Her holder du bare fingeren inntil.

Denne fingeravtrykkleserne skal dessuten fungere selv om fingeren din er fuktig, noe Apples sliter med. Skanneren kan ellers brukes som kamerautløser.

Les også: Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå

Ascend Mate 7 har ellers støtte for kategori 6 LTE, som åpner for teoretiske nedlastingshastigheter på 300 Mbps i mobilnettet. Wi-Fi, GPS, BLuetooth og NFC er selvsagt på plass.

Som Ascend G7 kjører Mate 7 Android 4.4 og Emotion UI 3.0. Telefonen er i metall, og måler 15,7 x 8,1 x0,79 cm. Vekten er 185 gram.

Mate 7 kommer i salg i de største markedene dette kvartalet, men Norge står ikke på den listen. Den skal komme i salg i andre markeder etterhvert. Prisen er oppgitt til 499 euro (ca 4000 kroner). Versjonen med 3 GB RAM og 32 GB lagringsminne er oppgitt til 599 euro (ca 4850 kroner).

Les også:

Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Denne har 64 biters prosessor

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.