IT

– Huawei-boikott kan gjøre mobilnettene mye dyrere

Mobilgründer: Det er snakk om ekstrakostnader på flere milliarder.

Dersom Huawei blir utestengt fra det nye 5G-nettet, kan teleoperatørene få flere milliarder i økte kostnader.
Dersom Huawei blir utestengt fra det nye 5G-nettet, kan teleoperatørene få flere milliarder i økte kostnader. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB Scanpix
11. feb. 2019 - 08:42

Dersom store kinesiske aktører som Huawei og ZTE ikke får være med å bygge mobilnett i Norge, kan nettene bli betydelig dyrere.

USA har tiltalt Huawei for sanksjonsbrudd, flere europeiske land vurderer å forby selskapet å bygge infrastruktur og Politiets sikkerhetstjeneste mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge.

Men en utestenging av kinesiske selskaper kan føre til store ekstrakostnader for telekomselskapene, skriver Dagens Næringsliv.

– Konkurransen i leverandørmarkedet er nå blitt enda mindre. Så hvis en velger å svarteliste Huawei og ZTE, vil det ha kostnadskonsekvenser som er ganske dramatiske. Det er snakk om ekstrakostnader på flere milliarder, sa mobilgründer og tidligere statssekretær Trygve Tamburstuen til avisen i helgen.

Han får støtte av analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.

– At det er risiko for høyere priser hvis Huawei og ZTE blir svartelistet, er det ingen tvil om, sier Kongslie. Utover kostnadene tror han likevel ikke en svartelisting vil ramme selskapene som driver dagens mobilnett.

– For selve nettene til Telenor, Telia og Ice burde det ha lite å si. Det er nok kapasitet til å rulle ut nettverk i ønsket fart selv med svartelisting.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.