MOBIL

HTC lanserte toppmodell og VR-briller

Endelig et høyoppløst kamera på en HTC-toppmodell.

HTCs Peter Chou viste frem den nye One M9.
HTCs Peter Chou viste frem den nye One M9. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
1. mars 2015 - 16:46

BARCELONA: Nytt år, ny One, nytt kamera.

HTC har forsøkt litt av hvert på sine siste toppmodeller. Først kom One M7 med fire megapikslers «Ultrapixel»-kamera, deretter fjorårets One M8 med samme kamera og en ekstra kameramodul for dybdedata, men i år har de tatt en tradisjonell rute.

Enkelt og greit: Nå har HTC fått på plass et ordentlig høyoppløst 20 megapikslers kamera med totonet LED-kameralys.

Linsen er laget i ripesikkert safirglass.

Men så har HTC også lagt mye penger i Ultrapixel-gimmicken, så denne er beholdt på nye HTC One M9. Nå finner du dette kameraet på fremsiden, slik at du skal kunne ta gode selfier selv i svak belysning.

Les også: LGs nye smartklokker er i metall

Små designendringer

Legger du den nye One-modellen ved siden av den gamle, er det ikke store forskjeller å spore i designen. Tasteoppsettet er fikset på, med volum- og strømtast på siden. Metalldekselet har nå forskjellig fargetone på sidene i forhold til baksiden.

Kameraet dominerer også baksiden mer. Utover det oppleves One M9 ganske lik.

Skjermen er en fem tommers LCD med 1080 x 1920 pikslers oppløsning, og du finner HTCs såkalte «Boomsound»-høyttalere over og under.

Det sikrer deg ordentlig stereolyd rett i fleisen, en løsning vi har satt pris på siden den første One-modellen fra HTC.

HTC har nå samarbeidet med Dolby, og gir deg virtuell 5.1 kanalers lyd fra fronthøyttalerne.

Les også: Nå skal Apple vise frem sin største nyvinning siden iPaden

Snapdragon 810

Under panseret finner du maskinvare av den spreke sorten. En Qualcomm Snapdragon 810 med en 2 GHz firekjernet Cortex-A57 og en 1,5 GHz firekjernet Cortex-A53 sørger for at denne telefonen ikke mister pusten så lett.

Dette er en prosessor med støtte for 64 biters instruksjoner, noe som ser ut til å bli standard på Android-toppmodellene fremover.

Arbeidsminnet er 3 GB, og lagringsminnet 32 GB. Det er støtte for MicroSDXC-minnekort på 128 GB. Plass til det meste, med andre ord.

På maskinvaresiden er det ingen store overraskelser her. One M9 gjør det du forventer av en ny toppmodell anno 2015. Altså er LTE cat 9, Wi-Fi med 802.11ac, GPS, Bluetooth, og NFC selvsagt på plass.

Batteriet sies å ha en kapasitet 2840 mAh, men dette har vi foreløpig ikke fått bekreftet.

Les også: «Fogo» er den smarte tur-gadgeten du ikke visste du trengte

Tre generasjoner: Det er ikke mye som skiller utseende på HTC One M7, 8 og 9. Den største forskjellen i fronten er kanskje at det såkalte ultrapikselkameraet på 4 MP er degradert til selfiekamera. 4 MP foran er mer enn godkjent, spesielt når dette kameraet også kan skilte med vesentlig større areal på hvert piksel som gir uovertrufne egenskaper i dårlig lys.
Tre generasjoner: Det er ikke mye som skiller utseende på HTC One M7, 8 og 9. Den største forskjellen i fronten er kanskje at det såkalte ultrapikselkameraet på 4 MP er degradert til selfiekamera. 4 MP foran er mer enn godkjent, spesielt når dette kameraet også kan skilte med vesentlig større areal på hvert piksel som gir uovertrufne egenskaper i dårlig lys.

HTC Sense

HTC har gjort en jobb med programvaren HTC Sense 7, som gjør like omfattende endringer av Android-grensesnittet som tidligere modeller.

Produsenten har imidlertid valgt å flytte flere av sine egne kjerneapplikasjoner til Google Play, slik at du kan få nye versjoner av Blinkfeed, Zoe og annet uten å måtte vente på en helt ny versjon av programvaren på telefonen.

Bildegalleriet på telefonen samler bilder fra alle sosiale medier og skylagringstjenestene du bruker. Her kan du lage egne album basert på flere kilder.

Les også: Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning

Metall: Det som kasnkje imponerer mest med  HTC One M9 er kanskje at hele baksiden og siden er frest ut av et stykke aluminium. Det gir både stil og styrke.
Metall: Det som kanskje imponerer mest med HTC One M9 er kanskje at hele baksiden og siden er frest ut av et stykke aluminium. Det gir både stil og styrke. ORV
Brukergrensesnittet vil tilpasse startskjermen utifra hvor du er. Egne apper for hjemme og på jobb, med andre ord. Det skal også være enkelt å lage nye utseendetema på telefonen.

Ellers kommer dekselet Dot View i ny utgave. Nå kan du også spille enkle spill på telefonen uten å åpne dekselet.

Telefonen kommer i salg i midten av mars, og kommer i gull, sølv, grå og rosa.

God utnyttelse: Skjermen til HTC M9 fyller svært godt ut. Spesielt når man ser på at telefonen har riktig svære stereohøyttalere som gis svært god lyd. Dette er i nødsfall et lite stereoanlegg.
God utnyttelse: Skjermen til HTC M9 fyller svært godt ut. Spesielt når man ser på at telefonen har riktig svære stereohøyttalere som gis svært god lyd. Dette er i nødsfall et lite stereoanlegg.

Les også: Dette er ryktene om Galaxy S6

Treningsarmbånd

HTC har også kastet seg på treningsbølgen, og lanserte treningsarmbåndet Grip. Dette har GPS integrert, og kombineres med en trenignsapp på telefonen.

Det vanntette fitnessarmbåndet fungerer både med Android og iOS og fås i tre forskjellige størrelser.

Et buet 1,8-tommers PMOLED-display skal gjøre det enkelt å lese av tid, distanse og varslinger når du er på farten. Samtidig kan du styre musikken direkte fra håndleddet.

Grip leveres med et batteri på 100 mAh, og til vanlig hverdagsbruk holder det i opptil 2,5 dager på én opplading. Grip skal klare opptil fem timer når den integrerte GPS-en er koblet til, og her sporer fitnessarmbåndet ruten din, distanse, tempo og forbrente kalorier.

HTC-sjef Peter Cho viste frem den nye HTC One M9.
HTC-sjef Peter Cho viste frem VR-brillene de har utviklet sammen med Valve. Marius Valle

Les også: Endelig kan du få pulsmåling på håndleddet til enhver tid

HTC Vive

Mest overraskende er det nok at HTC sammen med Valve introduserte VR-brillene Vive.

Disse lar deg gå inn i virtuelle verdener, på samme måte som med Samsung Gear VR. HTCs løsning er imidlertid ikke bygget rundt en telefon, men er et frittstående produkt.

HTC og Valve har inngått samarbeid med en rekke innholdsleverandører som skal levere spill og annet til VR-brillene.

Brillene får også et sett håndkontroller som lar deg bevege deg i VR-verdenen.

Vive kommer i salg innen utgangen av året. Prisen er ikke kjent.

Les flere nyheter fra Mobile World Congress.