MOBIL

HTC lanserte HTC One

Vi måtte gni oss i øynene da vi så kameraoppløsningen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. feb. 2013 - 19:59
Vis mer

HTC lanserte som forventet et nytt flaggskip i London i dag, og hadde fløyet inn journalister og bloggere fra hele verden for å vise frem godsakene.

HTC-sjef Peter Chou (bildet) presenterte i reneste Apple-stil kun én telefon, uten at vi tror at dette blir det eneste produsenten kommer til å lansere i år. 

Telefonen heter enkelt og greit HTC One, og er dermed det nyeste tilskuddet til serien som ble lansert i fjor. På sett og vis har vi altså fått oppfølgeren til HTC One X.

HD og krutt

Som seg hør og bør har HTC plukket fra øverste hylle når de har funnet frem deler til sin nye toppmodell.

HTC One er derfor utstyrt med en 4,7-tommers skjerm, og kjører 1080p-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Dette gir en pikseltetthet på 468 PPI, så her trenger du neppe bekymre deg for skarpheten.

For å kjøre så mange piksler glatt trengs det kraft under panseret, og HTC har derfor fått på plass Qualcomms nye Snapdragon 600-systembrikke. Denne har fire Krait 300-kjerner som tikker på 1,7 GHz, kombinert med 2 GB arbeidsminne (RAM) og den habile grafikkbrikken Adreno 320.

Dette er forøvrig nøyaktig samme systembrikke som er brukt i LGs nykommer Optimus G Pro.

LES OGSÅ: Her er Qualcomms nye Snapdragon-generasjon

Til tross for stor skjerm og kraftige komponenter har HTC holdt tykkelsen beskjeden - 9,3 mm. Bakdekselet er kurvet, slik at telefonen ikke er mer enn 4 millimeter tykk langs sidene. 

HTC skryter av at de har lagt ned mye arbeid i selve utformingen av telefonen. Dekselet er praktisk talt i ett stykke aluminium, og antennene til telefonen er integrert i selve dekselet. Litt som i iPhone 4, med andre ord. Det er kun skjermen (laget i Gorilla Glass), tastene, tilkoblingene og kameraet det er laget hull til.Telefonen er skåret ut i ett stykke aluminium.

På fremsiden av telefonen er det borret hull til høyttalere over og under skjermen. Dette sørger for at du får stereolyd rett i fleisen. HTC er svært stolte av disse høyttalerne, og hevder du ikke kommer til å tro at det er lyd fra en mobil. De skal klare å spille hele 93 decibel, og har dessuten Beats Audio-teknologi som skal sørge for ren og klar lyd.

Ikke dumt dersom du bruker tjenester som Netflix på mobilen.

En fiffig detalj er at på-knappen på toppen er gjennomsiktig, og også fungerer som IR-port. Dette er altså en telefon du kan bruke som fjernkontroll. I forbindelse med dette har HTC laget en webtjeneste hvor du kan se hvilke programmer som går på TV. Når du trykker på ett av disse skifter telefonen kanal. Lurt.

Batteriet har for øvrig fått en kapasitet på 2300 mAh. Hvorvidt dette er i minste laget eller ei er ikke godt å si så mye om før vi har fått testet telefonen.Kameraet har "Ultrapiksler".

Ultrapiksler

Selv om spesifikasjonene absolutt gjør at One hører hjemme i toppsjiktet, snakket HTC knapt om dette i det hele tatt under sin presentasjon. 

I stedet ønsket de å fokusere på kameraet og en del nye funksjoner og tjenester. 

Faktisk nevnte de ikke engang hvor mange megapiksler kameraet har. Dette har de heller ikke opplyst om i spesifikasjonsarket sitt. I stedet ville de fokusere på det de kaller Ultrapixel Camera. 

HTCs ultrapiksler betyr enkelt og greit at hvert bildepunkt på kamerasensoren er fysisk større enn vanlig. Det vil igjen si at hvert bildepunkt fanger opp mer lys. Resultatet skal bli langt bedre bilder under de fleste lysforhold.

Optikken har en blender på f2.0, og en brennvidde tilsvarende 28 mm. Kameraet har også optisk bildestabilisator.

HTC brukte mye tid på å avfeie "megapikselmyten" - altså oppfatningen om at flere megapiksler betyr bedre bilder. Men hvor mange megapiksler One har ville de altså ikke si.

Kanskje ikke så rart. One har nemlig "bare" fire megapiksler, til tross for at kamerasensoren i seg selv er ganske så stor. 

Et dristig valg, spør du oss. Det er veldig logisk, siden du kan få bedre bildekvalitet ved å gå ned i antall piksler. Men hvorvidt forbrukerne vil oppfatte det slik gjenstår å se. Vi syns HTC fortjener et aldri så lite klapp på skulderen for å fokusere på kvalitet fremfor pikselkvantitet.

Hvorvidt kameraet holder mål i det virkelige liv gjenstår selvsagt å se.Sense 5 har nyhetsviseren Blinkfeed som startskjerm.

Sense 5 og Blinkfeed

De viet også en god del tid til å snakke om sitt nye Sense-menysystem som ligger på toppen av Android. Her har de lagt til en funksjon kalt BlinkFeed, som kort sagt er litt som Windows Phones' fliser.

Disse flisene viser deg innhold fra forskjellige kilder, som Facebook, Twitter, aviser og andre nyhetskilder. Det blir omtrent som en fancy RSS-leser, eller Flipbook som startskjerm.

Men så vidt vi forstår må du velge innhold fra HTCs innholdspartnere. Du kan altså ikke fritt legge til for eksempel RSS-strømmer.

Når det er sagt: Android-menyene er fortsatt tilstede. Dersom du sveiper deg til høyre finner du en mer tradisjonell startskjerm med plass til widgeter og ikoner. Her kan du også legge til flere startskjermbilder. Vi antar at det er mulig å velge dette som standard om du ønsker det.Sense 5 har fått nytt utseende på app-menyen.

Zoe

En annen nyhet i Sense 5, og et stort poeng for HTC, er den nye kameramodusen kalt Zoe. Denne er en ny måte å ta bilder og å vise dem senere. 

Ved å "ta et Zoe", som de selv sier, filmer du en tre sekunders videosnutt samtidig som du tar bilder. Denne videosnutten vises så i bildegalleriet når du ser på bildene dine. Tanken er at du skal kunne få et bedre inntrykk av situasjonen bildet ble tatt i. 

I tillegg lagres totalt 20 enkeltbilder, slik at du kan velge det du syns er best. Det er i tillegg mulighet for å fjerne objekter i bildene i ettertid.

Du kan også sette sammen "Zoe-bildene" til lengre videosnutter i ettertid om du vil. 

Det er mulig vi er fanget i gammel tankegang, men vi oppfatter Zoe mest av alt som en gimmick. Men vi har tatt feil før, bare så det er sagt.

Utover dette har telefonen fått en rekke små, men kjekke funksjoner. Den har doble mikrofoner med dobbel membran, noe som skal sørge for at for at du skal kunne ta opp video på en konsert uten å få grøtete bråkelyd.

Telefonen lytter også til hva som skjer i omgivelsene dine, og kan skru opp lyden i høyttaleren under samtaler automatisk dersom det er behov for det.

Om du er glad i å synge er det nå støtte for visning av tekster i musikkspilleren. Dette henter den fra nettet, slik at du kan tralle i vei på bussen.Det er kun to taster under skjermen: Tilbake og hjem.

Kommer i mars

Telefonen kommer i salg i mars, og vil dukke opp i 80 land. I Norge skal den veiledende prisen være 5199 kroner, og den vil komme i salg hos Elkjøp, NetCom og Telenor innen utgangen av neste måned.

 Til informasjon: Reise til lanseringen i London, og opphold i forbindelse med dette ble betalt av HTC. Det er ikke langt noen føringer på hva redaksjonen skal dekke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.