MOBIL

HTC lanserer ny One

Denne toppmodellen har dobbelt kamera og er laget i metall.

HTCs styreleder Cher Wang presenterte HTCs nye One-modell, kalt One (M8).
HTCs styreleder Cher Wang presenterte HTCs nye One-modell, kalt One (M8). Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
25. mars 2014 - 16:17

Det var trolig ikke helt dette HTC hadde håpet på. De har lansert sin nye toppmodell HTC One uten en eneste overraskelse for dem som følger mobilbransjen.

Vi kan nesten ikke huske sist en toppmodell på forhånd lekket så grundig ut som HTCs nye. Senest i helgen ble det publisert en video som viste frem telefonen i stor detalj.

De siste dagene har det også blitt klart at telefonen kommer i salg med en gang den er lansert. HTC tar dermed et aldri så lite stikk, da Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2 ikke kommer i salg før neste måned. Men den er ikke tilgjengelig i Norge riktig enda. Ventetiden blir imidlertid ikke lang, da den kommer i norske butikker neste uke.

Vi har tatt turen til London for å overvære HTCs lansering og få en endelig bekreftelse på det vi allerede visste.

Den nye modellen heter altså HTC One, men for å understreke at det er snakk om en ny modell har de denne gangen slengt på sitt interne modellnummer. På dåpsattesten står det derfor HTC One (M8).

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Dobbelkamera

Det første som slår oss er hvor lik den nye telefonen er forrige HTC One. Den har metalldeksel, som denne gangen strekker seg hele veien rundt telefonen. 90 prosent av dekselet er metall her, mot 70 prosent på forgjengeren.

Som før er det høyttalere på fremsiden av telefonen, og disse skal ha bedre lyd enn tidligere.

Noen forskjeller er det selvsagt. Blant annet har HTC fjernet tastene under skjermen. På toppen av telefonen er det nå et plastdeksel, som skjuler en IR-sender slik at du kan bruke mobilen som fjernkontroll. På baksiden er det nå to kamera.

Akkurat det siste er kanskje det mest interessante med telefonen. Sist vi så to kamera bakpå en telefon var det der for å ta bilder og video i 3D. Her er det imidlertid snakk om to kamera med forskjellig oppløsning, og hensikten er først og fremst å gjøre det mulig å endre fokus i bildene i ettertid.

To kamera på baksiden sørger for at dybdeinformasjon lagres sammen med bildene.
To kamera på baksiden sørger for at dybdeinformasjon lagres sammen med bildene. Marius Valle
Hovedkameraet er et 4,1 megapikslers «Ultrapixel»-kamera, mens det ekstra kameraet er et to megapikslers kamera.

Kameraet kalles «Duo Camera», og konseptet er at det andre kameraet brukes som dybdesensor. Det betyr at dybdedata lagres med bildet, slik at du i ettertid kan legge på filtre på en viss avstand. Om du for eksempel vil gjøre objekter i forgrunnen utydelige kan du gjøre dette.

Dybdeinformasjonen lagres i bildefilen, og videreføres dermed til for eksempel PC-en din om du vil redigere dem der,

Kameraet har også en rekke andre funksjoner, som AR-effekter, filtre, og mulighet til å klippe personer ut av motivet.

Kameraet fokuserer på 0,3 sekunder. Det doble kameraet gjør jobben kjappere enn før.
Kameraet fokuserer på 0,3 sekunder. Det doble kameraet gjør jobben kjappere enn før. Marius Valle
Kameraet på fremsiden er for øvrig utstyrt med fem megapikslers oppløsning, og er dermed telefonens mest høyoppløste. En sjølistelefon, med andre ord. Dette er et vidvinkelkamera, slik at du kan fange flere personer i samme bilde.

GALAXY S3 TESTET PÅ NYTT: Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Oppdatert programvare

Telefonen kjører Android 4.4 KitKat, og har Sense 6 på toppen. Tastene er flyttet inn på skjermen. Du trenger ikke engang bruke strømtasten når du skal vekke telefonen til live. HTC har hermet etter Nokia og LG, og gjort det mulig å bare dunke et par ganger på skjermen for å skru den på.

Det er også mulig å starte apper ved å sveipe over skjermen når den er av. For eksempel kan du sveipe mot høyre for å starte nyhetsleseren Blinkfeed, eller sveipe opp for å låse opp telefonen og gå rett til der du var da du låste telefonen.

Det er også mulig å svare på samtaler ved å legge telefonen inntil øret.

Det er mer metall i utformingen på den nye One sammenlignet med forgjengeren.
Det er mer metall i utformingen på den nye One sammenlignet med forgjengeren. Marius Valle
Som Samsung har HTC utstyrt telefonen med en spesiell strømsparemodus som deaktiverer de fleste av telefonens funksjoner. Med denne aktivert kan du ringe, sende meldinger, sjekke e-post og kalender, og bruke kalkulatoren. Så vidt vi kan se går det raskere å aktivere og deaktivere denne modusen her enn det gjør på Galaxy S5.

HTC hevder at du vil kunne bruke telefonen i 14 dager om strømsparemodusen er aktivert. En kjekk sak dersom du er langt og lengre enn langt fra nærmeste lader.

Les også: Denne appen sender SMS til kjæresten din

HTC One M8 kjører Androdi 4.4, og brukergrensesnittet de kaller Sense 6, eller sixth Sense.
HTC One M8 kjører Androdi 4.4, og brukergrensesnittet de kaller Sense 6, eller sixth Sense. Marius Valle

Samme plattform som Galaxy S5 og Xperia Z2

På innsiden finner vi samme maskinvare som på konkurrentenes toppmodeller. HTC har valgt Qualcomms nyeste Snapdragon 801, som har en firekjernet Krait 400-prosessor på 2,3 GHz. Arbeidsminnet er 2 GB, og lagringsminnet 32 eller 16 GB avhengig av variant.

Det er bare 16 GB-utgaven som kommer til Europa, men HTC forteller at de vil vurdere å slippe 32 GB-utgaven om interessen er tilstede.

Som forgjengeren har One (M8) høyttalere i front.
Som forgjengeren har One (M8) høyttalere i front. Marius Valle
Nye One har fått støtte for minnekort, noe vi savnet på forgjengeren. Og mens vi snakker om det som skal skyves inn: Du må ha et nano-SIM-kort her, som på Nokia Lumia 1520 og Apple iPhone 5 og 5S.

Skjermen er et LCD-panel som måler fem tommer, og har oppløsningen 1920 x 1280 piksler. Det gjør den mer enn skarp nok til det du måtte ønske å titte på.

Utover dette har telefonen de tekniske finessene du kan vente deg av en moderne smarttelefon, som LTE, Wi-Fi, GPS og hele den rekka der. Om du pleier å spille musikk over Bluetooth er det greit å vite at telefonen støtter Aptx-kodek, som skal gi CD-kvalitet på lydoverføringen.

Les også: LGs mini-telefon har 4,7 tommers skjerm

Metallet strekker seg hele veien rundt langs sidene på telefonen.
Metallet strekker seg hele veien rundt langs sidene på telefonen. Marius Valle

Hva mangler den?

HTC sier de har fokusert mer på design og brukervennlighet enn på de råeste spesifikasjonene. Det er derfor rart at den ikke er vanntett. Det er defintivt knyttet til brukervennlighet, spør du oss.

Fingeravtrykkleser, slik Samsung og Apple har satset på, har den heller ikke. Litt rart, kanskje, siden HTC One Max hadde dette.

Når telefonen dukker opp neste uke er det den grå og den sølvfargede varianten som kommer. Prisen ligger på 5995 kroner.

Les også:

HTC vil låne prosessoren din og løse gåter  

TEST: Gigantisk Nokia med kjempekamera

TEST: Lekker trådløs høyttaler du kan prate til

Denne appen lar deg styre unna folk du ikke liker

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.