MOBIL

HTC kan nektes å selge telefoner

En patentstrid i Tyskland gjør at HTC kan nektes å selge telefoner allerede fra i dag.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. nov. 2011 - 09:11

OPPDATERT: HTC har kommet med en uttalelse i saken. Denne finner du nederst i artikkelen.

HTC kan risikere å bli nektet å selge telefoner i Tyskland. Og det kan skje allerede i dag. Stridens kjerne er et patentsøksmål mellom HTC og IPCom, hvor sistnevnte hevder førstnevnte har forsynt seg med deres 3G-patenter.

Det er bloggeren Florian Mueller i FOSS Patents som omtaler saken. HTC har trukket en anke etter at en regional domstol i Mannheim dømte til fordel for IPCom i februar 2009. Hadde ikke anken blitt trukket skulle saken i tilfelle blitt tatt opp i den regionale høyesteretten i Karlsruhe i dag. Den opprinnelige dommen ble satt ut i livet da HTC trakk sin anke.

Og det er her det begynner å bli interessant. HTC hevder at tidligere krav rundt samme patent har vært holdt ugyldig av den føderale patentretten i Tyskland, og tidligere rettspraksis dermed gjør at HTC ikke skylder IPCom ei krone.

Kan stoppe HTC-telefoner nå

FOSS Patents har imidlertid undersøkt, og mener å vite at dommen HTC refererer til ikke er rettskraftig. Og dermed har IPCom nå rett til å nekte HTC å selge sine telefoner i Tyskland. Ifølge Reuters sa IPCom fredag at de ville gjøre dette. 

- IPCom ønsker å gjennomføre pålegget på kortest mulig tid, sa selskapet i en uttalelse før helgen.

HTC har dermed i realiteten to valg akkurat nå: De kan trekke seg ut av Tyskland frem til patentet går ut på dato i 2020, eller de kan betale IPCom for å bruke patentet. Høyst sannsynlig er det det siste som vil skje, skriver bloggeren.

IPCom sa i uttalelsen fredag at de ville benytte muligheten til å hindre HTC å selge telefoner i julesalget. Slik det ser ut nå ligger alt til rette for at dette kan skje.

IPCom er for øvrig et selskap som lever av å eie patenter og kreve inn lisensavgifter for at andre skal bruke disse. 3G-patentet det her er snakk om kjøpte IPCom av Bosch i 2007 sammen med resten av selskapets telekompatenter.

Uttalelse fra HTC

Etter at saken ble kjent har HTC kommet med følgende uttalelse i forbindelse med søksmålet:

To clarify reports regarding IPCom patent litigation on the Commercial Times (Taiwan), Economic Daily News, etc. on November 27, 2011

On November 25, 2011, HTC withdrew its appeal in the IPCom EP1186189 case, finding that the appeal had become redundant since the German Federal Patent Court had previously held the relevant claim of the patent to be invalid. IPCom’s original injunction covered only one HTC handset, which is now no longer sold in Germany. Furthermore, HTC has modified its implementation of the UMTS standards, so even in the unlikely case that the Mannheim court reinstates an injunction, it will have no impact on HTC’s sales in Germany. HTC hereby clarifies that this does not have any impact on HTC business in Germany.Eller på godt norsk: HTC hevder de har endret på 3G-implementeringen i sine telefoner, slik at de ikke lenger bryter patentrettighetene til IPCom. Dermed vil det trolig ikke bli noe salgsstopp i Tyskland.

Men vi antar at siste ord i saken ikke er sagt...

Kilder: FOSS PatentsReuters

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.