KLIMA

HP utsatt for Greenpeace-stunt

Greenpeace tok seg opp på taket av HPs hovedkvarter i Palo Alto, California, tirsdag.
Greenpeace tok seg opp på taket av HPs hovedkvarter i Palo Alto, California, tirsdag. Bilde: Kim White/Greenpeace
Stein Jarle Olsen
30. juli 2009 - 11:01

– Noen ganger trenger selskaper å bli minnet om sine miljøforpliktelser - som HPs lovnader i 2007 om å slutte å bruke giftige kjemikalier i sine dataprodukter. Det er grunnen til at våre aktivister klatret til toppen på HPs hovedkvarter i Palo Alto i California i dag, skriver Greenpeace på sine nettsider.

Maling

Miljøaktivistene malte - med miljøvennlig maling, selvfølgelig - teksten "Hazardous Products" (risikable\skadelige produkter) på taket til Hewlett-Packards hovedkvarter.

Liknende demonstrasjoner skal ha skjedd ved selskapets kontorer i Kina og i Nederland.

Det skjer etter at HP ble rangert svært lavt på Greenpeaces siste oversikt over miljøprofilene til de ulike elektronikkprodusentene, og fikk kritikk for ikke å ha fulgt opp lovnadene om å fase ut giftige kjemikalier fra produktene før årsskiftet.

– Skammelig

HP gikk tidligere i år tilbake på 2007-målet om å fase ut bromerte flammehemmere og PVC-plast fra 2009 til 2011.

– Det er skammelig at HP fortsetter å sende ut skadelige produkter på markedet, til tross for lovnadene. De burde fulgt selskaper som Apple, som er bransjeledende i å fase ut disse giftige kjemikaliene, skriver Greenpeace.

– Ikke umulig

Apple lager datamaskiner tilnærmet frie for PVC og helt uten bromerte flammehemmere, påpeker Greenpeace.

Dell, Lenovo og Acer er også godt i gang med å redusere bruken av de giftige stoffene.

– Så det kan gjøres, andre selskaper beveger seg mye raskere enn verdens mestselgende PC-produsent. Hvis HP ønsker å forbli markedsleder og ikke bare en ny leverandør av skadelige produkter, må de tilbake på rett spor og eliminere bromerte flammehemmere og PVC fra sine produkter innen utgangen av året, som lovet, skriver Greenpeace.

– Ukonstruktivt

HP skriver i en kommentar til CNET at de har stort fokus på miljømessig bærekraft med tre hovedområder: å minimere sin egen påvirkning, å hjelpe kundene å bli mindre miljøskadelige og å være en pådriver for en bærekraftig lavkarbonøkonomi.

De lover også at alle nye kommersielle HP-produkter skal være fri for bromerte flammehemmere og PVC innen høsten 2010. For øvrige produkter skal det skje innen utgangen av 2011.

– De ukonstruktive handlingene ved HPs hovedkvarter i dag gjorde ingenting for å komme lenger med målene som alle vi som bryr oss om miljøet deler, skriver HP.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.