IKT

HP tar egen IT-medisin

Odd R. Valmot
21. mai 2003 - 08:00

De raske endringene i selskapene skal ikke hindres av IT-systemene som ikke kan endre seg i samme tempo.

Derfor vil HP, som etter oppkjøpet av Compaq er større enn IBM, gjøre data-infrastrukturen fleksibel og adaptiv.

Ved å skjule kompleksiteten kan IT-sjefen lettere foreta endringer i bedriftenes datasystemer og dermed senke datakostnadene.

- Bedrifter som kan tilpasse IT-ressursene i takt med interne og eksterne endringer er fremtidens vinnere, sier direktør for internett- og lagringslaboratoriet John Manley ved HP labs i Bristol. Dagens datasystemer er svært komplekse og krever altfor mye innsats for å forme dem i takt med endringene.

- Målet for vårt utviklingsarbeid er det vi kaller virtualisering. Det er en måte å skjule all kompleksiteten for brukerne på, sier han.

Virtualiseringen kan sammenliknes med det flybransjen omtaler som "fly by wire". Når flyveren manøvrerer stikka, beregner systemet selv hvilke ror og pådrag som utfører det flygeren vil gjøre.

Datasenteret

Datasenteret er sentralt i HPs nye tankegang omkring virtualisering. Selv om det å konsolidere dataressursene i slike sentere gir oversikt og bedre økonomi, er de likevel i ferd med å bli en belastning på bedrifter som som må endre seg raskt.

HP ønsker å utvikle teknologi som skjuler kompleksiteten i datasenteret, og alt det inneholder av alle slags servere, lagringssystemer og nettverk, med flere operativsystemer og alle applikasjoner bedriften kjører.

Manley mener at hans løsninger allerede i dag kan bidra til å senke IT-kostnadene med 40 prosent i mange bedrifter.

Grid

HPs nye strategi inkluderer også såkalt gridteknologi. Gridbasert databehandlig utnytter ledige beregningsressurser på ulike datamaskiner over nettverket for å løse spesielt beregningstunge jobber.

Gridsystemer benyttes til alt fra værprognoser eller reservoarsimuleringer og er spådd stor vekst.

Et eksempel er Cerns nye gigantiske partikkelakselerator som skal settes i drift om fem år. Den vil produsere like mye data daglig som dagens akselerator gjør på ett år.

Selv med Cerns enorme datakraft, er den ikke i nærheten av å kunne ta seg av slike beregningsoppgaver. Med gridteknologien regner Cerne med å løse problemene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.