HP kjøper Palm

HP overrasker alle, og annonserer at de kjøper mobilprodusenten Palm.

HP kjøper Palm

HP overrasker alle, og annonserer at de kjøper mobilprodusenten Palm.

Palm

Palm er en amerikansk mobilprodusent som tidligere var stor på PDA-markedet. Etter å ha slitt i motbakke på mobilmarkedet annonserte de det nye operativsystemet WebOS sammen med mobilen Palm Pre i januar 2009.

WebOS er et sosialt system som er tett integrert mot sosiale nettverk og internett generelt.

WebOS er basert på Linux, og kjører en Linux-kjerne. WebOS er nå i versjon 1.4.1.

I går kveld annonserte HP at de kjøper Palm. Prisen skal være 1,2 milliarder dollar, eller omtrent 7,15 milliarder kroner. Kjøpet ble formalisert 28. april, og vil gjennomføres 31. juli i år. 

Dette er overraskende, siden HP har fokusert på Windows både i mobiler og PC-er. Kjøpet kan gi Palms operativsystem WebOS det puffet det trenger for å få større markedsandel.

Les også:

Test av Palm Pre » 

Palm Pre og Pixi til Europa »

Palm oppgraderer Pre »

Surfebrett med WebOS?

I pressemeldingen skriver HP at WebOS er "en ideel plattform for å ekspandere HPs mobilitetsstrategi og skape en unik HP-opplevelse som strekker seg over flere mobile tilkoblede enheter." Nøyaktig hva de mener med dette er ikke kjent, men Engadget har snakket med topper i både HP og Palm som ikke avviser at det kan bli snakk om tablet-enheter, eller surfemaskiner (tenk iPad).

Dermed får vi trolig se en strørre trøkk med WebOS-enheter. HP har planer om å videreutvikle WebOS, uten at detaljer er kjent, men de planlegger å spytte mer penger i utvikling av operativsystemet. Hvorvidt dette betyr at HP kaster Windows Mobile på dør er også et åpent spørsmål.

Penger i ryggen

Det kan de kanskje tjene på å gjøre, for ærlig talt har ikke HP hatt all verden med suksess med sine Windows-telefoner. HP har i praksis ikke klart å gjøre noe i mobilmarkedet, så Palm-kjøpet er en smart måte å komme seg inn i markedet.

Med Palm får de med selskapets forhold til operatører og en kjent merkevare på kjøpet. WebOS har også blitt svært godt mottatt i markedet.

Da vi testet WebOS på Palm Pre elsket vi det. Les testen »

Palm får på sin side med HP som eiere plutselig penger i ryggen, og kan for alvor hive seg ut i konkurransen mot Apple, Google og Microsoft på mobilfronten.

Ryktene sa i forkant av avtalen at både Dell, Lenovo, RIM og Cisco var interessert i å kjøpe Palm. I teorien kan det være at noen kommer og byr over HP, men dette er ifølge Dan Gallagher i MarketWatch usannsynlig.

Det er i alle fall sikkert at det blir spennende å se hvor dette samarbeidet fører.

Kilder: Engadgetmobile.com, Marketwatch.compressemelding

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå