IKT

HP/Compaq vil bli størst

– Dette blir spennende. Jeg kan ikke se annet enn fordeler med en slik fusjon, sier administrerende direktør i Compaq Norge, Håvard Larsen i en kommentar til Teknisk Ukeblad. Han opplyser at navnet på det sammenslåtte selskapet vil være Hewlett-Packard.

Den tredje september sluttet de to store it-selskapene Hewlett-Packard og Compaq fred. HP kjøper Compaq for den nette sum av 25 milliarder dollar eller 220 milliarder kroner, en tredel av det norske statsbudsjettet.

Det nye selskapet vil få en omsetning på rundt 800 milliarder kroner og vil konkurrere med IBM om å være verdens største IT-selskap.

Larsen understreker at sammenslutningen ikke vil få noen umiddelbar effekt i det norske markedet.

– Forretningene vil fortsette som normalt. Vi må unngå å bli innadvendte i perioden frem til selskapene er slått sammen i Norge. Det regner jeg med tar fra fire måneder til et halvt år. Inntil da er det viktig for oss å opprettholde markedsandelene.

Komplementære

Det er ikke første gang Compaq slås sammen med et annet selskap. Forrige gang, 1998, var det Compaq som var den kjøpende part, da de tok over det skakkjørte Digital Equipment.

– Vi fikk liten eller ingen effekt av det i Norge. Vårt må var å få ta en stor del av server og arbeidsstasjonsmarkedet, men vi har ikke klart å endre vårt omdømme som en pc-leverandør. Med HP som merkevarenavn vil vi stå mye sterkere. Dessuten er det slik at produktene i de to selskapene for det meste er komplementære. Til sammen vil vi bli større enn IBM på det norske markedet. Dette åpner for et hav av nye muligheter, mener Larsen.

165.000 ansatte

Overtagelsen av Compaq skjer ved at aksjeeierne i Compaq får 0,6325 HP-aksje for hver Compaq-aksje. I det samenslåtte selksapet vil de tidligere HP-eierne ha 64 prosent av selskapet mens Compaq aksjonærene vil kontrollere 36 prosent. Hele sammenslutningen er forventet å vare frem til sommeren neste år.

De to selskapene regner med å spare rundt 20 milliarder kroner på å slå seg sammen. Lederen av HP, Carly Fiorina vil bli øverste sjef i det sammenslåtte selskapet, mens Compaq sjef, Michael Capellas blir styreformann for de 165.000 ansatte i mer enn 160 land.

Sammenslutningene mellom de to selskapene viser en tendens til at flere av de store aktørene innen IKT-bransjene nå slå seg sammen. Dette skyldes nedgangstidene og sviktende investeringer både i husholdningene og i industrien i USA og i Østen. Industriproduksjonen i USA har sunket de ti siste månedene hvilket har resultert i at 295.000 amerikanerne har gått fra jobbene sine. Både HP og Compaq har sagt pp folk, henholdsvis 6.000 og 8.500. Som et resultat av sammenslutningen vil ytterligere 14.000 miste jobbene sine.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.