NATURVITENSKAP

Høyteknologisk do

I stedet for å bruke 30 millioner kilo toalettpapir, er det mulig for oss nordmenn å bruke vannspyling og viftetørking. Slikt er dagligdags i Japan.

En sak er at dette vil bety redusert nedverdigelse for pleietrengende. En annen sak er at alle vil forlate toalettet renere enn da de kom inn.

De som i dag sluntrer unna håndvask etter et toalettbesøk, vil med dette systemet frakte færre bakterier med seg enn etter en tradisjonell norsk dovisitt.

Det er Kjell Ivar Farstad i Sanitær Norge AS som ivrer for nyvinningen. Han har fått en bedrift i Taiwan til å lage Wash `n Clean etter europeiske spesifikasjoner. Produktet ble EU-godkjent i mars. Bedriften har enerett på salg i Norden.

Japanere er innstilt på å bli rundvasket og lufttørket etter tyngre toalettbesøk. Men for nordmenn er dette stort sett et nytt fenomen.

Farstad oppdaget produktet på sine forretningsreiser i Asia. Det han produserer nå kan tilpasses brukerens eksisterende toalett. Det kreves bare ekstra vann og strømtilkobling.

For noen betyr nyvinningen bedre generell hygiene. For bevegelseshemmede kan det bety en enklere hverdag.

Både for personale og pasienter på sykehus og andre institusjoner vil løsningen avlaste i en travel hverdag. To separate dyser betyr at løsningen er tilpasset begge kjønn.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.