IT

Høystakk mot sensur

SENSUR: Det finnes metoder for å unngå nettsensur, også i Iran.
SENSUR: Det finnes metoder for å unngå nettsensur, også i Iran. Bilde: Scanpix
Julie R. Andersen
14. juli 2009 - 15:09

I dag har Haystack-prosjektet startet opp. Haystack er et nytt program som skal gi Iran usensurert tilgang til internett.

Er programmet installert på din datamaskin, skal du ha tilgang til Facebook, Twitter, Wikipedia og alle andre nettsider, selv om iranske myndigheter skulle ønske noe annet.

Hjelp fra frivillige

Austin Heap, en teknolog fra San Francisco, er mannen bak Haystack. Han har fått hjelp av mennesker som frivillig gir penger og datamaskiner til prosjektet.

Haystack er det nyeste blant en rekke tiltak for å hjelpe nettbrukere i land med sensur. Programmet tilsvarer Freegate, som tidligere er brukt i blant annet Kina og Iran. Nettleserne bruker nettet via en proxy server. Det vil si at tilkoblingen går gjennom et annet land.

Mange har brukt Twitter for å fortelle om måter å unnslippe sensur på, blant annet ved å oppfordre nettbrukere til å la iranere koble seg på nettet via deres maskiner.

Les også: Ber om netthjelp til Iran

Gråter nesten

Heaps prosjekt begynte ved at han la ut en enkel forklaring på hvordan man satte opp en slik tilkobling.

Folk kontaktet Heap fra hele verden og sa de ville hjelpe iranere. På 24 timer gikk nettsiden hans fra omtrent 10 til omtrent 100 000 besøkende, ifølge BBC.

– Reaksjonene fra Iran fikk meg nesten til å gråte. At noen forteller meg at hele familien deres takker meg - det viser at internett har makt, sa Heap til San Francisco Chronicle.

Tidlig i juni mente Heap at hans servere til en hver tid hjalp omtrent 750 iranere til å gå på nett uten begrensninger fra myndighetene. Med et eget program vil han sannsynligvis kunne hjelpe mange flere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.