KLIMA

Høyskolelektorer blir biodrivstoffgründere

Veslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
28. sep. 2007 - 14:40

Ideen oppsto da Karl Ragnar Weydahl kom fra Sintef til HiB i 1987. Han så at høyskolen hadde utstyr for å forske på biodrivstoff.

Sammen med kollega Knut Helland utviklet han en prosess for etanolproduksjon basert på celluloseholdig råstoff.Ødela for patent

– Vi publiserte resultatene på Bibsys, men da ødela vi muligheten for å ta patent på prosessen, forteller Knut Helland til Teknisk Ukeblad.

Senere videreutviklet de prosessen så mye at de i 2002 kunne ta patent på den.

De har stiftet selskapet Weyland AS som skal stå for produksjonen. I tillegg til pilotanlegget som bygges i Bergen, er de i kontakt med en gruppe selskaper i Bardu og interessenter i Taiwan med sikte på etanolproduksjon i stor skala.HiB kan bli medeier

Loven som gir høyskoler og universitet rett til å overta rettigheter og patenter, kom etter at Weydahl og Helland hadde opprettet sine selskaper og sikret patent.

Patentrettighetene for etanolprosessen eies av selskapet Weydahl og Helland AS, hvor HiB er tilbudt ti prosent eierandel.

I fjor jobbet ti studenter ved HiB med oppgaver i tilknytning til prosjektet. Tre av disse er nå ansatt i Weyland AS.Dobbeltarbeid

– Vi har jobbet dobbelt. Heldigvis er Weydahl ungkar og spellemann og har stått på ekstra, mens jeg har jobbet mest på det jevne, forteller Helland.

I sommer gikk han av med pensjon fra jobben som høyskolelektor og kan nå vie hele sin tid til etanolproduksjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.