Høyre vil ha kraftpakke for solenergi

Høyre-leder Erna Solberg tar til orde for mer bruk av solenergi i næringsbygg. Dagens regelverk er for komplisert, mener hun.

Høyre vil ha kraftpakke for solenergi
Høyre-leder Erna Solberg mener reglene må forenkles for å få mer solenergi i næringsbygg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ifølge Solberg må offentlige myndigheter kartlegge hvilke av sine tak som egner seg for solceller. Staten må gå foran på egne bygg, mens Enova skal få i oppdrag å utforme en tidsbegrenset støtteordning som er enkel og ubyråkratisk for næringsbygg.

– Vi har et regelverk som fortsatt er for tungvint. Derfor foreslår Høyre en skikkelig kraftpakke på sol, som vil gjøre det enklere og mer lønnsomt å produsere solkraft, kunngjorde Solberg på Høyres gruppekonferanse tirsdag.

Der var partiets stortingsgruppe og sentralstyre samlet for å markere inngangen til en ny politisk høst.

Blant tiltakene Høyre foreslår, er disse:

  • Å fjerne eller øke fritaksgrensen på 500 kilowatt.
  • Øke effektgrensen for hvor stort et solanlegg eller plusshus kan være før det er konsesjonspliktig.
  • Endre loven slik at det blir lov til å dele strømmen som produseres på taket til ett industribygg over til nabobygget avgiftsfritt. Eller fra et låvetak til et hønseklekkeri, eller fra en privat bolig til en annen.

– Den eneste varige veien ut av energikrisen er mer energi og smartere bruk av energien. Solkraft er en rimelig og effektiv måte å skaffe energi på. Det er på tide å få i gang en større solsatsing i Norge, sier Solberg.

Les også

Les mer om: