IT

Høyre vil bruke mer velferdsteknologi

GPS-sporing av demente og kose-seler.

 Høyre-leder Erna Solberg vil ha mer velferdsteknologi inn i eldreomsorgen. Hun la fram sine tanker om dette på partiets sentralstyremøte mandag. Bildet er fra Solbergs besøk i Brussel nylig
Høyre-leder Erna Solberg vil ha mer velferdsteknologi inn i eldreomsorgen. Hun la fram sine tanker om dette på partiets sentralstyremøte mandag. Bildet er fra Solbergs besøk i Brussel nylig Bilde: NTB scanpix
18. mars 2013 - 14:46

Høyres leder åpnet mandag partiets sentralstyremøte med en tale viet innovasjon i omsorgen, et felt der det ikke nødvendigvis er stor politisk uenighet, men der dagens rødgrønne regjering ifølge Solberg mangler handlekraft.

Hun kalte innlegget «Fra samlebånd til skreddersøm i omsorgen» og mente at staten er god på A4-løsninger som skal passe mange, mens kommunene, særlig de Høyre-styrte, er gode på skreddersøm for den enkelte.

– For to år siden presenterte jeg ambisiøse prosjekter med omsorgsteknologi i flere Høyre-kommuner. Den gangen ble det hevdet at velferdsteknologi var å regne som kalde hender. De tror jeg de fleste i dag har en annen mening om, sa Solberg.

Kontakt

Hun viste blant annet til kose-seler som er brukt på demensavdelinger i Japan med positiv effekt. Robot-selene er hvite, myke og har store brune øyne.

De reagerer på kos og klapp med å lage trivselslyder og hodebevegelser. Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget fikk se selen da de var i Japan, fortalte Solberg, og viste sentralstyret artige bilder av Frp-fraksjonen i komiteen med en sel i armkroken.

Solberg mener at teknologi brukt med måte og forstand kan gi løsninger som gjør det enklere å yte omsorg med kvalitet og verdighet, både i hjemmet og på sykehjemmene. Stikkord er medbestemmelse og valgfrihet, redskapene er omsorgsteknologi og fleksibel turnus for de ansatte.

I Drammen pågår det et forsøk med en trygghetspakke for 14 eldre hjemmeboende, der GPS-sporing er kjernen. Pårørende og hjemmetjenesten kan hele tiden se hvor de gamle befinner seg, og hente dem inn hvis de er på «tur».

Les også: Åpner for å passe på demente med GPS

Bo hjemme

Teknologi kan gjøre eldre mer uavhengige, slik at de kan bo hjemme lengre. Og når flere kan bo hos seg selv, blir kapasiteten på sykehjemmene bedre.

Teknologien kan avhjelpe de varme hendene, ikke erstatte dem, lyder Solbergs budskap.

Høyre mener at mer fleksibel bruk av turnus er en forutsetning for en human omsorg på pasientenes premisser. Solberg utelukker ikke at Arbeidsmiljøloven må endres, dersom fagforeningene sentralt blokkerer avtaler som er gjort mellom ansatte og kommunene lokalt, som for eksempel en hel uke med lange vakter, mot fri i flere uker etterpå.

I dag gis det dispensasjon for ett år av gangen. Dette skaper ifølge Solberg ikke nok forutsigbarhet.

– Enten må vi skape enighet om en annen dispensasjonsordning, eller så får vi endre loven. Vi må tilpasse organiseringen av omsorgen til de svakeste behov, sier Høyres leder.

Les også: Språkteknologi kan spare to milliarder trygdekroner

Hvorfor ikke mer teknologi?

Høyre mener det er vanskelig for små kommuner å bidra til teknologisk innovasjon. Hver av landets 428 kommuner står ansvarlig for å yte omsorg innenfor sitt område, men klarer ikke engang ta i bruk de mulighetene som finnes, langt mindre være nyskapende.

– Derfor må staten engasjere seg for å sikre innovasjon i en sektor som er så viktig for oss alle. Regjeringen presenterte tidligere i år sin strategi for å øke nyskapingen i offentlig sektor. Det var en lite ambisiøs plan, som stort sett handlet om å videreføre eksisterende tiltak, sa Solberg.

Høyre leverer derfor et representantforslag til Stortinget med en rekke tiltak som skal øke nyskapingen i omsorgssektoren. Blant tiltakene er opprettelsen av et offentlig-privat innovasjonssamarbeid (OPI), etter mønster av det som skjer i Danmark.

Andre forslag er felles innkjøp av nye løsninger på tvers av kommunegrenser, styrket kompetanse blant kommunale innkjøpere og større bruk av telemedisin.

Les også:

Slik skal Erna løse ingeniørkrisen

Ingen vet når en elektronisk pasientjournal kan være klar

Ekstremvær kan lamme Helse-Norge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.