IT

Høyre sier nei til e-valg

Høyre mener vi ikke kan ha e-valg allerede neste år.
Høyre mener vi ikke kan ha e-valg allerede neste år.
22. apr. 2010 - 07:13

Både Høyre og jussprofessor Eivind Smith er kritiske til prøveprosjektet der du kan sitte hjemme foran PC-en og stemme ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

– Må trekkes

Myndighetene ønsker at flere unge skal stemme, og vil som et ledd i dette tilby folk å kunne stemme hjemme fra sin egen PC. Problemet er at dette åpner for at foreninger, interesseorganisasjoner og menigheter kan sette opp en PC i sine lokaler og la folk stemme der. Uten at det er et krav om at ingen skal se hva man stemmer på, som i et ordinært valglokale, skriver Aftenposten.

– Dette forslaget må trekkes, sier Trond Helleland (H) i justiskomiteen på Stortinget.

Les også: Disse blir prøvekaniner i 2011

Bryter med hovedregel

Helleland er valgobservatør i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og reiser rundt og overvåker valg.

– Dette bryter jo mot selve hovedregelen vi følger. I valghåndboken fra OSSE står det svart på hvitt at «enhver stemmegivning utenfor stemmelokalet kompromitterer prinsippet om hemmelig valg», sier Helleland.

Vil beholde valglokalene

Han får støtte fra jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo. Han har laget en uavhengig betenkning på oppdrag fra Høyre og er krystallklar i sine konklusjoner.

– Skrinlegg forslaget. I hvert fall den biten som går på e-valg utenfor valglokalene. Det kan godt hende man kan få til en elektronisk ordning innenfor. Men dette handler om grunnleggende tillit til valgsystemet i Norge, sier Smith.

Les også: 8 år til norsk nettvalg

Departementet uenig

Kommunaldepartementet mener ordningen ikke bryter med internasjonale forpliktelser, og viser til at ordningen med e-valg inkluderer en angrefrist.

Det betyr at selv om man har stemt via e-valg, kan man på valgdagen møte opp og stemme og dermed ugyldiggjøre den elektroniske stemmegivningen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.