PRODUKSJON

Høyre mot røkla

Tommy Rudihagen
15. apr. 2005 - 11:36
Vis mer

Hun avfeide alt som smaker av "særtiltak" som løsning for norsk industri.

Dette gjorde ikke jobben lett for partikollega Ivar Kristiansen, som på bortebane dagen derpå skulle forsvare regjeringens syn i industrikraftsaken.

Tilbake som vinner sto PIL’s adm. dir. Stein Lier Hansens forslag om å etablere et eget marked for industrikraft.

Vattenfalls innlegg om at kraftproduksjonen i Norden vil øke mer enn forbruket, og at kraftprisene derfor vil holdes lave, påvirket ikke avslutningsdebatten under konferansen. Tvert om var det bare Høyres Ivar Kristiansen, og en lokal RV-aktør i salen, som trodde at markedet kunne løse industriens kraftutfordringer.

Flankeangrep

Representantene for det rødgrønne alternativet, med Øystein Djupedal i spissen, godt støttet av Frp’s Kenneth Svendsen på motsatt flanke, hamret inn påstander om regjeringens passivitet.

PIL’s forslag om å skille markedet for industriell kraft fra resten av kraftmarkedet, fikk støtte fra flertallet i debatten. Hensikten er å unngå at strømpriser styrt av privat forbruk knekker industrien.

Payback

Hovedproblemet, ESA-godkjenning av et slik forslag, kan ifølge forslagsstillerne løses ved at industrien gir motytelser til samfunnet i bytte mot lav kraftpris. Motytelsene kan være å levere tilbake kraft når det er underskudd i markedet, og å bidra med mer miljøvennlig produksjon av materialer og halvfabrikata enn andre alternativer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.