OLJE OG GASS

Høyre lover milliarder

OPPGITT: Høyres leder Erna Solberg er oppgitt over debatten om Lofoten og Vesterålen. - Det virker som om det et verdensmesterskap i klima. Det burde handle om å utvikle en region slik at vi kan være i stand til å sikre arbeid til befolkningen utvikle velferdsstaten, sier hun.
OPPGITT: Høyres leder Erna Solberg er oppgitt over debatten om Lofoten og Vesterålen. - Det virker som om det et verdensmesterskap i klima. Det burde handle om å utvikle en region slik at vi kan være i stand til å sikre arbeid til befolkningen utvikle velferdsstaten, sier hun. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
12. aug. 2009 - 14:43

Fond for Lofoten og Vesterålen – LoVe fondet

Størrelse 5 milliarder kroner med en årlig avkastning på 250 millioner kroner

Formål:

  • Styrke beredskap
  • Målrettete miljøtiltak
  • marin og maritim kunnskap
  • Forskning og teknologiutvikling
  • Utbygging av veier og annen nødvending infrastruktur
  • Oppnå store lokale ringvirkninger i forbindelse med oljevirksomheten

Drives i statlig regi. Styres fra Lofoten/Vesterålen med lokal representasjon i styret.

Fondet, som har fått det klingende navnet LoVe – Fondet, skal brukes til å utvikle næringsliv rettet mot oljevirksomheten, øke kompetansen i eksisterende næringsliv og å utvikle nødvendig infrastruktur for å kunne stå godt rustet til å være aktive deltakere i en framtidig oljevirksomhet.

Trenger nye arbeidsplasser

– Skal vi få aksept for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er det viktig at regionen opplever å få positive ringvirkninger. Lokalbefolkningen må delta. Slik området ligger i dag trenger det nye arbeidsplasser som kan holde på befolkningen og sikre at ungdom får arbeid. Det kan vi få til gjennom oljevirksomheten, sier Høyres leder Erna Solberg til TU.no.

Bedre oljevernberedskapen

Hun legger vekt på at det finnes allerede en eksisterende infrastruktur i område i Harstad, men at denne må utvikles videre.

– Blant annet er det viktig å styrke oljevernberedskapen i område, lære opp folk om hvordan unngå oljesøl og sikre skipstrafikken i Lofoten. Årlig passerer mer enn 250 store malmskip inn og ut fra Narvik. Trusselen om store utslipp fra disse er langt større enn fra oljevirksomheten, sier Solberg til TU.no

Mer enn StatoilHydro

Det har vært reist kritikk fra lokal industri som påpeker at ringvirksomheten av at Norne driftens fra Harstad er små. De mener alt oppdragene havner i Sør-Norge, noe som skyldes at StatoilHydro har inngått langsiktige rammeavtaler med selskaper i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Vi Høyre at flere selskaper skal komme inn i Lofoten?

– Høyre er for fri konkurranse. Det er viktig for teknologiutviklingen og utviklingen lokalt. Et av våre største ankepunkter i forbindelse med fusjonen mellom Statoil og Hydro var nettopp bortfallet av konkurranse slik at teknologi– og næringsutviklingen stanser opp. Det er viktig å opprettholde en høy grad av dynamikk i landets viktigste næringsgren og statens viktigste inntektskilde, sier Solberg.

Stortingen må bestemme

Selv om Stortinget skulle bestemme seg for å åpne feltene Norland VI og VII, amt Troms II for oljevirksomhet, er det jo ikke gitt at sittende regjeringer tildeler areal i disse områdene under de vanlige konsesjonsrundene. Hva vil Høyre gjøre for å sikre at det er aktivitet i området?

– Slik det ser ut nå er det ingen regjeringskonstellasjoner som vil ha flertall på Stortinget. Dersom vi får en konstellasjon hvor Stortinget har bestemt at områdene skal åpnes, mens vi får en regjering som går imot og ikke utlyser områdene i konsesjonsrundene, kan Stortinget instruere regjeringen. Problemstillingen er absolutt til stede, og det viser at det er særdeles viktig med regjeringsmakt, sier Solberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.