Høyre inviterer Frp til nytt klimaforlik

Høyre inviterer Frp til nytt klimaforlik
Høyres Nikolai Astrup vil ha et nytt og bredere klimaforlik som inkluderer Fremskrittspartiet. Bilde: Scanpix

– Frp er enige i 99 prosent av klimaforliket. Det er ingen hensikt å holde dem utenfor et nytt forlik, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup til Klassekampen.

Nytt forlik

Astrup frykter de stadige utsettelsene av klimameldingen gjør målene fra klimaforliket umulige å oppfylle. Det baner vei for et nytt forlik i Stortinget, mener han.

– Vi skal ikke overdrive avstanden mellom oss og Fremskrittspartiet. Det er ikke stor forskjell på Ap og Frp i klimapolitikken, sier stortingsrepresentanten.

Stiller krav

Frp var i sin tid det eneste partiet på Stortinget som ikke var med i klimaforliket. Klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen sier partiet er villig til å bli med på nytt forlik, men stiller klare krav.

– Vi vil ikke gå med på tiltak som skader norsk næringsliv, norske arbeidsplasser og norsk industri. Kuttene må tas utenlands, der de har størst effekt, sier han.

– Selvskading

I det opprinnelige klimaforliket er det nedfelt et mål om at to tredeler av klimakuttene må tas innenlands. Det nekter Per-Willy Amundsen å være med på.

– Norge kan ikke drive med selvskading når ingen andre land i verden vil være med på å ta klimakutt, sier han.

Les mer om: