Høyre inviterer Frp til nytt klimaforlik

Høyres Nikolai Astrup vil ha et nytt og bredere klimaforlik som inkluderer Fremskrittspartiet.
Høyres Nikolai Astrup vil ha et nytt og bredere klimaforlik som inkluderer Fremskrittspartiet. (Bilde: Scanpix)

– Frp er enige i 99 prosent av klimaforliket. Det er ingen hensikt å holde dem utenfor et nytt forlik, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup til Klassekampen.

Nytt forlik

Astrup frykter de stadige utsettelsene av klimameldingen gjør målene fra klimaforliket umulige å oppfylle. Det baner vei for et nytt forlik i Stortinget, mener han.

– Vi skal ikke overdrive avstanden mellom oss og Fremskrittspartiet. Det er ikke stor forskjell på Ap og Frp i klimapolitikken, sier stortingsrepresentanten.

Stiller krav

Frp var i sin tid det eneste partiet på Stortinget som ikke var med i klimaforliket. Klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen sier partiet er villig til å bli med på nytt forlik, men stiller klare krav.

– Vi vil ikke gå med på tiltak som skader norsk næringsliv, norske arbeidsplasser og norsk industri. Kuttene må tas utenlands, der de har størst effekt, sier han.

– Selvskading

I det opprinnelige klimaforliket er det nedfelt et mål om at to tredeler av klimakuttene må tas innenlands. Det nekter Per-Willy Amundsen å være med på.

– Norge kan ikke drive med selvskading når ingen andre land i verden vil være med på å ta klimakutt, sier han.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå