NYHETER_BYGG

Høyhus i tre til Berlin

TRE: Det nye studenthuset i Trondheim er verdens høyeste bygning i massivt tre. Bygget har vekket oppsikt både innenlands og i utlandet.
TRE: Det nye studenthuset i Trondheim er verdens høyeste bygning i massivt tre. Bygget har vekket oppsikt både innenlands og i utlandet.Bilde: BRENDELAND & KRISTOFFERSEN
Camilla Aadland
24. apr. 2005 - 10:12

Det skjer på den internasjonale designfestivalen DESIGNMAI i Berlin.

Det unge norske galleriet PROJEKT 0047 er offisiell utstiller. De vil presentere en utstilling om boligprosjektet på Svartlamoen i Trondheim, som Brendeland & Kristoffersen Arkitekter står bak.

Det nybygde studenthuset er verdens høyeste hus i massivt tre. Det er 17 meter høyt, og inneholder 22 hybler, samt næringslokaler i første etasje.

Nå vil nysgjerrige tyskere få et innblikk i prosjektet. Som en del av utstillingen vil nemlig arkitektene bygge en kopi av ett av sovrommene i studenthuset.

– Det er vanskelig å vise arkitektur på utstilling, et slikt rom lar seg ikke fotografere slik at det blir riktig fremstilt, sier arkitekt Olav Kristoffersen.

I høyden

Soverommene er 4,5 meter høye og 1,5 meter brede. Det lille rommet er dermed på skarve 6,3 kvadratmeter.

– Men det er på 18 kubikkmeter, føyer Kristoffersen til. Arkitektene tar nemlig med høyden i rommet, og får plass til en seng på hems, oppholdssone nede og til og med kjøkkenfasiliteter. Etter utstillingen er planen å flytte huset til Sicilia.

– Fordi det er et fint sted å ha feriehus, sier Kristoffersen.

– Hvor viktig er det for dere å være med på utstillingen i Berlin?

– Berlin er viktig for oss, kanskje ikke markedsføringsmessig, men for å få delta i den internasjonale arkitekturdebatten og få et inntrykk av hva som rører seg, svarer arkitekten. Han har ikke store forhåpninger om å komme inn i det tyske markedet. – Det er tungt. Da er det bedre å satse på arkitektur her i Norge, sier han.

Nytt prosjekt

De to arkitektene har nå ferdig et skisseprosjekt i Trondheim, også det på Svartlamoen.

– Vi skal bygge om en tidligere bilforretning. Dette prosjektet er interessant fordi det nå er en diskusjon i bransjen om gjenbruk av tidligere næringsbygg, mener Kristoffersen. Planen er at bygget skal brukes til både næringslokaler, barnehage, areal for kunstnere, øvingslokale for musikere og dansehall. Byggestart er planlagt om 13 måneder.

Les mer om: