ARBEIDSLIV

Høyere stipend

8. nov. 2001 - 20:22

Siden våre største eksportprodukter er knyttet til råvarer og det internasjonale fraktmarkedet, vil terroranslaget påvirke arbeidsledigheten også i Norge.

I denne situasjonen må ikke regjeringen stramme inn overfor næringslivet. Nå er det overmåte viktig å gjøre de tiltakene som er nødvendige for å stimulere omstillingstakten, slik at norsk industri kommer styrket ut av den konjunkturnedgangen vi er på vei inn i.

Regjeringen kan gjøre en rekke langsiktige tiltak som nødvendigvis ikke koster så store summer. For langsiktighet er viktig, da med tanke på å øke kunnskapen i norske bedrifter. For i stor grad vil verdiskapingen i Norge være knyttet til hvordan bedriftene kan forvalte kunnskapen hos medarbeiderne.

Ungdom må inspireres til å velge realfagsutdanning, som danner grunnlaget for å utvikle spisskompetanse innen de aller fleste naturvitenskapelige fagområder. Da bør undervisnings- og forskningsminister Kristin Clemet endre innstillingen fra regjeringen Stoltenberg, og opprettholde antallet studieplasser i ingeniørfagene.

I stedet for å redusere disse, burde statsråden oppfordre ungdom til å søke ingeniørstudier ved å øke stipendandelen for de som velger realfag ved universiteter og høgskoler. Ved å bruke økonomiske virkemidler kan igjen realfagsyrkene vinne åtgaum blant ungdommer.

Dyktige teknologer er viktig for å fornye alle virksomheter, også offentlig sektor. Sykehus, kommuner, forsvaret, undervisning og forskning trenger dyktige teknologer for å møte fremtidens krav.

Kanskje burde realisten, fysikeren og olje- og energiministeren, Einar Steensnæs, stille noen få kroner av sine oljemilliarder til rådighet for å sikre rekruttering til realfagsutdanningen i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.