ARBEIDSLIV

Høy dødsrisiko i aluminiumsindustrien

18. juni 2001 - 09:35

Arbeiderne i elektrolysehallene utsettes for støv, fluorider, svoveldioksid og andre irriterende gasser. Denne eksponeringen er en sannsynlig årsak til den forhøyede dødeligheten.

En stor undersøkelse om kreft og dødelighet i norsk aluminiumsindustri påviser at arbeiderne har en forhøyet dødelighet forårsaket av de kroniske obstruktive lungesykdommene astma, kronisk bronkitt og emfysem, også kalt hallastma.

Langvarig prosjekt

Undersøkelsen ble startet i 1989 av Aluminiumsindustriens Miljøsekretariat (AMS), Helseutvalget og Kreftregisteret, som var faglig ansvarlig for prosjektet. Rapporten viser en klar sammenheng mellom økt eksponering for fluorider og økt dødsrisiko.

Den relative risikoen for å dø av kroniske lungesykdommer er 80 prosent høyere enn landsgjennomsnittet for arbeidere som har hatt høy eksponering. Antall dødsfall blant disse arbeideren er 36. Røykevaner er tatt hensyn til og kan ikke forklare overdødeligheten.

Dårlig arbeidsmiljø

Fluorid- og støvnivåene i elektrolysehallene er mer enn halvert siden 1985, men fortsatt forårsaker arbeidsmiljøet hvert år nye tilfeller av hallastma.

– Miljøet i hallene er fortsatt et stort problem for industrien. Undersøkelser av forekomsten av lungesykdommer viser samme tendens som dødelighetsutviklingen, sier sivilingeniør Pål Romundstad, som ledet prosjektet for Kreftregisteret.

Ifølge Arvid Bastiansen ved AMS jobber aluminiumsindustrien kontinuerlig med å forbedre miljøet i elektrolysehallene, men sier at det er vanskelig å finne den egentlige årsaken til lungeproblemene.

Overlege Johnny Kongerud ved Rikshospitalet bekrefter at det er en overhyppighet av astma hos elektrolysehallarbeidere, og at det er en sammenheng med fluorinnholdet i blodet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.