NATURVITENSKAP

Hørsel viktig for psyken

Hørselen påvirker vår mentale helse. Ill: Oticon
Hørselen påvirker vår mentale helse. Ill: Oticon


– En rekke ting virker sammen inn. I det indre øret eller i sneglehuset skjer det en svekkelse ved at hårceller og andre celler forsvinner eller blir ødelagt. Det gjør at mottaket av lyd ikke blir like godt som før, sier Einar Laukli, audiofysiker og professor ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Universitetet i Tromsø.

I tillegg viser forskningen at også nervebanene opp til hjernen samt hørselssenteret kan bli degenerert. Det gjør at det kan bli vanskelig å oppfatte de ulike lydsignalene.

At man ikke skjønner hva familie og venner sier, oppleves som frustrerende. Ekstra belastende blir det når mange viser manglende forståelse for hørselsproblemene.

– Mange tror jo at når man har fått høreapparat, er hørselen i orden igjen. Familien kan derfor oppfatte de gamle som aggressive og vanskelige fordi de hører jo aldri etter. Eller fordi de hele tiden skrur opp lyden på fjernsynet.

– Jeg har sett en rekke eksempler på frustrasjoner som oppstår på grunn av denne misforståelsen. Derfor er det veldig viktig at omgivelsene viser forståelse og toleranse overfor de som bruker høreapparat, sier Laukli, som nylig presenterte forskningsresultatene på en konferanse i Tromsø.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.