Hordaland får 140 mill til ladestasjoner for ferger

- Hordaland går nå virkelig i front, ikke bare nasjonalt, men internasjonalt, for energieffektive fergesamband, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

MF «Ampere» er verdens første el-ferge, som trafikkerer sambandet mellom Lavik og Oppedal i Sogn og Fjordane. Fergen ble bygget i 2014 av Fjellstrand verft i Omastrand for rederiet Norled.
MF «Ampere» er verdens første el-ferge, som trafikkerer sambandet mellom Lavik og Oppedal i Sogn og Fjordane. Fergen ble bygget i 2014 av Fjellstrand verft i Omastrand for rederiet Norled. Bilde: Vidarlo/Wikimedia Commons
Redaksjonen Våre Veger
5. apr. 2016 - 08:34

Vi er glade for å kunne bidra til mer energieffektive fergesamband gjennom vår støtte til landanleggene, og er spente på å se de klimavennlige løsningene som rederiene vil ta i bruk, sier Nakstad i Enova.

 

-Rustet til å nå målene

Gjennom kollektivselskapet Skyss har Hordaland fylkeskommune samlet alle fylkets fergesamband i fire rutepakker fordelt på to anbudskonkurranser. I forbindelse med den første anbudsrunden fikk fylkeskommunen nylig 133,6 millioner kroner i støtte fra Enova til å etablere landanlegg for lav- og nullutslippsferger. Når Skyss nå skal lyse ut fylkets resterende ni fergestrekninger på anbud, investerer Enova 140 millioner kroner også i disse rutene.

– Enova-støtten gjør oss veldig godt rustet til å nå de politiske målene som er satt om å gjøre fergedriften mer miljøvennlig. Vi er svært glade for å få denne muligheten, sier direktør Oddmund Sylta i Skyss.

 

Kraftige tiltak til sjøs

– På veien mot lavutslippssamfunnet må transportsektoren bli tilnærmet utslippsfri. Da trenger vi kraftige tiltak også til sjøs. Ferger med delvis elektrisk eller helelektrisk drift vil bidra til betydelige utslippsreduksjoner i maritim sektor, understreker Nakstad i Enova.

Støtten fra Enova sikrer at Skyss kan stille strenge krav til energiforbruk og klimagassutslipp i anbudene. Dette vil føre til at det kommer helelektriske ferger eller plug-in-hybrid-ferger på de fleste strekningene.

Alle fergestrekningene i dette anbudet vil ha oppstart i 1. januar 2020.

Enova SF investerer årlig 2-4 milliarder kroner i energi- og klimatiltak i norsk næringsliv og offentlig sektor. Gjennom målrettede programtilbud og tett samarbeid med markedet skal Enova drive fram den nødvendige energiomleggingen og teknologiutviklingen som gir reduserte klimautslipp og økt forsyningssikkerhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.