BYGG

- Holmenkollen Fyr må realiseres

Mona Strande
12. des. 2007 - 15:28

I september ble Julien de Smedt Architects i København kåret til vinner av den åpne, internasjonale arkitektkonkurransen for Nye Holmenkollen.

Vinnerbidraget, "Nye Holmenkollen Fyr - Extending Traditions", er laget av Julien de Smedt Architects, med diplomingeniør Florian Kosche som veiledende ingeniør.

Liten del av helheten

- Holmenkollen Fyr har blitt synonymt med hele Holmenkollutbyggingen, selv om det i realiteten er snakk om en utbygging som også omhandler skianlegg, infrastruktur og mye mer. Prosjektet Holmenkollen Fyr dreier seg om øvre del av overrennet og tårnkonstruksjonen, da er det ikke riktig å gi denne delen skylden for at utbyggingen av hele anlegget blir dyr, sier Kosche til TU.no.

Han sier at prisen på Fyret i seg selv bare vil utgjøre en liten del av den totale kostnadsrammen på 900 millioner.

- Ovarennet må kunne realiseres, mener Kosche.

Kommunen har sikret seg

Vinneren av arkitektkonkurransen forstår ikke at kommunen vil kunne spare penger på å rehabilitere en så gammel bakke som Holmenkollen.

- Det må ligge risiko i konstruksjonen på grunn av dens alder, så tilstanden må vurderes nøye, sier han.

- Hva synes du om at Oslo kommune utlyser en åpen internasjonal arkitektkonkurranse, for så å ikke ta hensyn til vinnerutkastet?

- Det er ikke en god måte å gjøre det på, men rettslig har kommunen sikret seg. I konkurranseutlysningen sto det at vinneren skulle være et veiledende konsept, så kommunen forplikter seg ikke til å bygge den, sier Kosche.

Sparer ingenting

Per Rygh i Norske arkitekters landsforbund (NAL) formulerer seg sterkere:

- Det ville være komplett skandaløst hvis de ikke bruker vinneren av arkitektkonkurransen, sier han.

Rygh mener det ikke er en krone å spare på en annen løsning, og tror og håper at kommunen ser det:

- De blir uansett nødt til å rive den gamle bakken, og da er det ingenting som tilsier at det ikke er fornuftig å bruke danskenes ovarenn. Det er lett å bruke deres løsning fra kulen og opp, sier han.

Full NAL-støtte

NAL har sendt et skarpt brev til byrådet hvor de gir sin fulle støtte til Julien de Smedt Architects' Holmenkollen Fyr.

Her påpeker de at "vinnerutkastets viktigste kvaliteter utmerket godt kan kombineres med en billigere bakke", og anmoder byrådet om å "vise respekt for utfallet av en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse med enorm ressursinnsats".

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det er klart det er kjedelig hvis et vinnerforslag jeg har brukt betydelige ressurser på ikke blir noe av, sier Florian Kosche.

Fortsatt spennende

Selv om bystyret har tatt sin avgjørelse, er det fortsatt opp til byrådet å ta arkitekturvalget.

- Arkitektvalget avgjøres ikke i bystyret, men overlates til byrådet. De har føringer på å bruke vinneren av arkitektkonkurransen dersom det er mulig, men det spørs veldig på pris, sa sekretær Arne Berge i samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo kommune til TU.no i går.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.