IKT

Hollywood rystes av DivX

Nå kan du sitte hjemme og se de siste og beste Hollywood-filmene på din PC - og det med en fantastisk kvalitet, sammenliknet med din VHS-spiller. Problemet er at det er ulovlig, men fullt mulig så lenge du har Internettilknytning og en CD-brenner.

tekblad.no har fått se en film som er lagret i det nye videoformatet DivX. Filmen har utgangspunkt i en DVD-plate som kan lagre opptil 120 minutter på et 4,7 GByte-sjikt. Den 100 minutter lange filmen ville ha brukt i underkant av 4 GByte på en DVD-original. Vår kopi i DivX-format lå på en CD-R-plate og brukte bare 499 MByte – i underkant av 13 prosent av originalen. For å se filmen, brukte vi Microsofts Media Player – utstyrt med et lite programvaretillegg i form av en DivX codec.

Barrierer

Det nye formatet løser to problemer som tidligere nesten umuligjorde piratkopiering av film. Selv om en DVD er kraftig komprimert, er filene for store til å utveksles effektivt over Internett. Nå er dette overkommelig for stadig flere – ettersom filene er på rundt en halv GByte. Selv om ISDN er alt for tregt for slike datamengder, kan bredbåndstilkobling løse problemene.

Via UPC har mange Internett-brukere i Oslo, og en del andre steder, en hastighet på 650 kbit/sekund. Avhengig av serverbelastningen kan disse brukerne laste ned en film på to, tre timer. De betaler et fast månedlig beløp og trenger ikke å bekymre seg for Telenors taksameter.

Den andre barrieren som har hindret piratkopiering, er mangelen på enheter for å kopiere DVD-plater. Slike enheter er nå gradvis på vei til markedet, men prisen på både enhetene og de innspillbare platene vil nok lenge være et effektivt hinder for omfattende piratkopiering.

Reell piratfrykt

Dessverre for filmindustrien løser DivX lagringsproblemet. Med et lagringsbehov på 500–600 MByte pr. film kan de lett lagres på en CD-R-plate til noen få kroner. DC-brennere er svært utbredt – spesielt blant yngre dataentusiaster som liker film.

Det er lett å tenke seg at filmer kan byttes gjennom Internett på samme måte som mp3-musikk utveksles mellom brukere som benytter programmene Napster og Gnutella.

Piratfrykten er høyst reell. Det finnes allerede hundrevis, kanskje tusenvis, av filmer tilgjengelig for entusiaster på ulike pratekanaler. I motsetning til analoge formater, som VHS, kan digitale filmer kopieres om og om uten kvalitetstap, som ytterligere forsterker problemene.

En hilsen fra Bill

Bill Gates´ Microsoft har kastet seg over datakompresjon for fullt. Selskapets eget komprimerte lydformat er regnet som bedre enn mp3. Selskapet har også jobbet mye med det nye objektorienterte multimedieformatet MPEG-4, som gjør det mulig å blande mange medietyper i samme fil.

En fil kan inneholde både video, lyd, tekst og vektoranimasjoner. Formatet er designet for å gjøre filene så små som mulig og støtter svært avansert kompresjon. På hackervis har denne koden kommet i hendene på de riktige, eller gale, personene. På dette grunnlaget er DivX-formatet lansert.

Det er overraskende høy kvalitet på film som er komprimert i DivX. Selv om den ikke helt kan måle seg med DVD, som er basert på kompresjonsstandarden MPEG-2, er den betydelig bedre enn MPEG-1-formatet. Det var tilpasset datastrømmen i en CD.

Gruppen bak DivX lover også at både kompresjonen og kvaliteten skal bli bedre i de kommende versjoner. Lyden i DviX er basert på Advanced Audio Coding (AAC), som er vesentlig bedre enn mp3 og kan komprimeres enda mer.

En hilsen fra Jon

Den norske helten og/eller skurken DVD-Jon – Jon Johansen som han heter – har hatt en sentral rolle i å "frigjøre" DVD-formatet slik at det kan kopieres over på en harddisk uten beskyttende kode. Selv om det nye formatet kan ha en rekke bruksområder, er det selvfølgelig hackede DVD-filer på en PC som er det store illegale bruksområdet for DivX. Filmindustrien har satt inn et massivt juridisk angrep for å få slutt på dette, men katten er forlengst ute av sekken og lar seg neppe putte inn igjen med sine millioner av kattunger.

Det er all grunn til å vente en rivende programvareutvikling rundt det nye filmformatet. Dyktige hackere over hele verden har kastet seg over det. Det finnes allerede DivX-spillere for de fleste operativsystemene, eksempelvis Windows, Macintosh, Linux og BeOS.

Navneforvirring

Betegnelsen DivX sto tidligere for et lagringsformat som konkurrerte med DVD. Kvaliteten og kompresjonsteknologien var omtrent den samme som i DVD-lagrede filmer. Den store forskjellen lå i prisen. Kjøperne betalte svært lite for hver fil, men for å se den måtte de kjøpe en elektronisk nøkkel – tidsbegrenset til 48 timers bruk. Formatet ble lansert av den amerikanske forbrukerelektronikkgiganten Circuit City, men ble en flopp i markedet og forsvant i fjor.

Navnevalget var opprinnelig en slags hån mot det første formatet, som skulle være spesielt piratsikkert. Det første navnet på det nye formatet var DivX ;-) som viser et liggende blunkende ansikt bak navnet.

DivX vil neppe ødelegge verdens kinoindustri, like lite som TV-en klarte det i sin tid. Derimot kan det nye formatet føre til alvorlige konsekvenser for den videre distribusjonen av film. Etter å ha blitt vist på kino, lages det videobånd og DVD for utleie og salg. I tillegg distribueres filmene via betal-TV og filmkanaler for så å bli solgt til vanlige TV-selskaper. Kan du og jeg se filmen gratis på PC-en, fører det utvilsomt til trøbbel for filmselskapene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.