SAMFERDSEL

Holder på null-utslipp

Bilprodusentene hadde håpet på godt vær og mindre strenge krav, i alle fall ytterligere utsettelse, men fikk sist fredag i stedet en smell som ga gjenlyd i styrerommene. Myndighetene i den amerikanske delstaten California nekter å fire på kravet om at 10 prosent av bilene som selges i delstaten i 2003 skal være forurensingsfrie.

Etter to dagers høring i delstatshovedstaden Sacramento slo «Air Resource Board» fast at 10-prosentkravet skal gjennomføres fra 2003. I praksis betyr det full rulle for elektrisk drevne biler.

Bilprodusentene har drevet en intens lobbyvirksomhet for å slippe unna med andre løsninger som kan bidra til å redusere forurensingen. Hovedargumentet har vært at kundene ikke er interessert i elektriske biler. Slike biler er 20.000 dollar dyrere å produsere enn tilsvarende biler med bensinmotor, og de går bare 70–100 miles før de må lades opp. Batteriene er fortsatt svært kostbare og ladestasjoner finnes knapt.

Etter fredagens vedtak må billeverandørene som skal operere i California selge minst 23.000 nye null-utslippsbiler i 2003. I dag kjører bare 2300 slike biler på veiene i California, ifølge San Francisco Chronicle. For å gjøre de elektriske bilene konkurransedyktige i pris, er det foreslått å gi kraftige subsidier. Totalt kan det bli snakk om ni milliarder kroner.

California er den første delstaten som innfører krav om et visst antall null-utslippsbiler. Det første vedtaket ble gjort allerede i 1990. Men bilindustrien frykter og miljøbevegelsen ser frem til at California blir eksempel for andre delstater og andre land.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.