IT

Holder entreprenøren unna digitale byggeplaner

BUFFER: Denne digitale modellen av nye Sykehuset Østfold vil ikke entreprenører få gjøre endringer på direkte. De må forsyne prosjektledelsen med informasjon som videre mates inn i modellen.
BUFFER: Denne digitale modellen av nye Sykehuset Østfold vil ikke entreprenører få gjøre endringer på direkte. De må forsyne prosjektledelsen med informasjon som videre mates inn i modellen.
Espen Zachariassen
12. mai 2011 - 14:21

I mai 2016 skal nye Sykehuset Østfold står klart innenfor et budsjett på fem milliarder kroner.

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) står sentralt i både planlegging, prosjektering, bygging og senere drift.

Det vil si at alle fagområders tegninger samles i en sentral digital modell, blant annet for å kunne avdekke ”kollisjoner” mellom konstruksjoner, som VVS og elektro.

Les også: Ny BIM-standard i støpeskjeenIkke modne

Byggearbeidene skal ut på anbud om ikke så lenge, og prosjektledelsen opplever stor interesse for BIM blant potensielle kontraktsvinnere.

– Men vi tror ikke at entreprenørene er modne for å jobbe direkte mot modellen vår, sier BIM-prosjektleder Kjell Ivar Bakkmoen ved prosjektet Nytt Østfoldsykehus.

BIM-utdanning sikrer jobbArkitekt og prosjektleder Kjell Ivar Bakkmoen opplever interesse, men manglende kompetanse på BIM hos entreprenører som er interessert i nye Sykehuset Østfold. (Foto: Espen Zachariassen) Espen ZachariassenTar ikke sjansen

I stedet vurderes en strategi der entreprenøren leverer data til prosjektledelsen, nærmere bestemt prosjekteringsgruppen, som mater informasjonen inn i modellen.

– Det er mulig at flere entreprenører vil ha kompetanse nok, men vi tar ikke sjansen. Årsaken er at vi ikke ønsker å skremmer bort gode utbyggere som ennå ikke behersker BIM, sier Bakkmoen.

Arkitekten fra C. F. Møller la frem en status for sykehusprosjektets digitale prosjektering på BIM-konferansen Building Smart torsdag.Noen får lov

Det er imidlertid ikke aktuelt å holde enhver unna modellene.

– Nei, det betyr ikke at vi sier nei takk hvis en entreprenør eller underleverandør vil jobbe direkte mot modellen. Men vi setter som en forutsetning at det ikke er et krav å beherske dette, slik at ikke noen holder seg unna anbudet av den grunn, sier Bakkmoen.

Krever mer orden i ny bygningspolitikkDelt ansvar

– Hvordan skal dere håndtere en arbeidsprosess der totalentreprenøren ikke har ansvaret for arbeidstegningen?

Slik lød et spørsmål fra en av deltakerne på konferansen.

– Denne skal ha det faglige ansvaret, mens vi i prosjektledelsen får ansvaret for selve modellen, var Bakkmoens svar.Les også: Jenter vil endre bransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.