NYHETSBREV

Holder det å revidere forskriften om sikkerhet (FSE) hvert åttende år?

FSE gjelder for drift og arbeid i elektriske anlegg.

Artikkelforfatteren er skeptisk til hvor ofte Forskriften om sikkerhet (FSE) blir oppdatert.
Artikkelforfatteren er skeptisk til hvor ofte Forskriften om sikkerhet (FSE) blir oppdatert.
20. mars 2014 - 02:22

Tekst: Johs Ryskar, daglig leder, Ifea

Elektrisitet er ikke til å spøke med. Gjennom tidene er det blitt registrert mange dødsfall knyttet til ulykker i elektriske anlegg.

Les: Stein Altern fra Södra blir ny direktør i Ifea

Nulltoleranse

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps statistikk for perioden 2006-2011 viser at det hvert år var en dødsulykke med elektrisk årsak. Sett på bakgrunn av det høye strømforbruket her i landet, bør det kunne karakteriseres som relativt beskjedent. Likevel: En dødsulykke er én for mye!

Det kan være mye å si om vår daglige omgang med strøm. Ikke alt er like reflektert og gjennomtenkt når det kommer til sikkerhet. Selv om det sjelden forekommer dødsulykker, er ulykker med elektrisk årsak hyppig representert i statistikken. Spranget fra 1964, som med 20 dødsfall knyttet til elektrisk årsak var et lite hyggelig toppår, til de første årene på 2000-tallet, er som natt og dag. Mye godt arbeid er gjort for å hindre ulykker med elektrisk årsak.

Les: Bjørnar Larsen har dilla på å lage opplæringsmateriell i automatisering

Montører er utsatt

De fleste ulykker skyldes brudd på sikkerhetsforskriftene og manglende kunnskap uvitenhet. Ikke overraskende er det montører som er den gruppen som er innblandet i de fleste ulykker.

I 1998 kom det ut to forskrifter: forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av lavspenningsanlegg (FSL), og sikkerhet ved arbeid i og drift av høyspenningsanlegg (FSH).

FSE erstattet begge disse i 2006. Dette var et ledd i å få et mer funksjonelt regelverk og ikke minst er den nye forskriften basert på prinsippene om internkontroll.

Les: Statoil vil ha bedre tilstandskontroll på automatiserings- og produksjonsutstyret

Europeisk harmonisering

Så skjer det igjen at en ny forskrift kommer ut, våren 2014. Den heter fortsatt FSE, men henger sammen med NEK EN 50110-1 som er en europeisk standard. Dette gjør at en får felles rammebetingelser over landegrenser for arbeid i elektriske anlegg.

Da går det altså åtte år mellom hver gang disse guidene revideres. Er dette godt nok? Får vi en ny revisjon i 2022? Det er fremdeles mange ulykker i Norge forårsaket av strøm. Kan et enda større søkelys på oppdatering av forskriftene endre dette?

Les: Ifea har valgt Tore Sandvoll hos Endress+Hauser som ny styreleder

Bransjeguider

Hva er så Ifeas rolle? DSB ønsker av prinsipielle årsaker ikke å publisere utfyllende orienteringer til egne forskrifter, og elektrobransjens organisasjoner har derfor tatt initiativet til å utarbeide såkalte bransjeguider. DSB har hatt observatørstatus i gruppen og lagt nødvendige føringer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gruppen har bestått av representanter fra Ifea, Energi Norge, NEK, El & IT-forbundet, Jernbaneverket, Norsk Olje & Gass og REN. Vi håper at guidene som vil bli publisert i løpet av kort tid vil bidra til at elsikkerheten utvikler seg i riktig retning.

FSE er en forskrift som pålegger alle som arbeider på eller nær elektriske anlegg å gjennomgå en årlig sikkerhetsopplæring. Ifea har et komplett tilbud for både høy- og lavspenningsanlegg, bedriftsinternt eller på nett oppdatert i henhold til FSE 2014.

Les: Schneider fikk sin utkårne, Invensys, med Wonderware, Foxboro, Triconex med flere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.