SAMFUNN

Holder blodprøver tilbake

24. aug. 2000 - 02:10

Ansatte ved Sentrallaboratoriet på Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal har av etiske årsaker bestemt seg for å holde tilbake prøver med buffycoat, som er samlet inn til et nordisk prosjekt. Buffycoat er fullblod med høyt innhold av hvite blodlegemer som kan brukes til gentesting. Deltakerne i prosjektet fikk ikke informasjon om dette før de avga prøvene.

Prøvene er tatt for Nordisk Referanseintervallprosjekt.

Etikkgruppa ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal viser til at Island ikke vil samle inn buffycoat for det nordiske prosjektet. Sverige har bestemt seg for en modell der deltakerne ikke er anonyme, men kan kontaktes i ettertid og spørre om samtykke til å delta i eventuelle senere undersøkelser på det innsamlede materialet.

– Visste deltakerne at prøvene kan brukes til gentesting? Er informasjon bevisst utelatt? spør etikkgruppa i et åpent brev til Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin (NEM), som har godkjent prøvetakingen.

Inntil de ansatte ved Sentrallaboratoriet mottar nærmere informasjon om hva det innsamlede materialet skal brukes til, vil de beholde buffycoatprøvene. Brevet fra Etikkgruppa er gjengitt i siste nummer av bladet Bioingeniøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.