BYGG

Hold tett!

HOLD TETT: Enova vil øke håndverkeres kunnskapsnivå og håper at kondomer vil gjøre susen.
HOLD TETT: Enova vil øke håndverkeres kunnskapsnivå og håper at kondomer vil gjøre susen.
Mona Sprenger
9. apr. 2010 - 14:08

Det er ikke arbeidskarenes seksualmoral som bekymrer, forsikrer Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

- Nei, det er ikke det som er utgangspunktet for denne kampanjen som vi har kalt ”Hold Tett”. Men vi ønsker å lage en kampanje med litt glimt i øyet og tror at håndverkere har lyst på litt moro i hverdagen.

Stort varmetap

Målet er derimot å øke kunnskapsnivået hos håndverkerne. Norske hus lekker varme som en sil på grunn av byggefeil. SINTEF Byggforsk har på oppdrag for Enova beregnet det samlede varmetapet fra norske boliger til mellom 2,8 og 3,7 TWh per år. Det tilsvarer energibehovet til 170.000 boliger, milliarder av kroner i tap for boligeiere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lekker

En vanlig feil er at det kappes hull i fuktsperren, når rørlegger og elektriker skal montere hvert sitt. Og Hauge er opptatt av at samarbeidet på byggeplassen må bli mye bedre. Det er opprettet en egen portal på www.holdtett.no der man kan lære hvordan byggefeilene skal unngås.

- Vi har laget flere filmer, som viser hvordan man skal gjøre. Det tror vi kan være nyttig nå når de nye byggeforskriftene trer i kraft. Det vil bli mer og mer fokus på tetthet på grunn av mer isolasjon i veggene, og da blir samarbeidet ekstra viktig.

Nye forskifter

Hauge viser til at de nye byggeforskriftene TEK09 som gjøres gjeldende fra sommeren av, gir oss som forbrukere mer makt. I den nye forskriften står det for første gang et maksimalt lekkasjetall (hvor mye boligen lekker) for de ulike boligtypene.

- Da må det være avtalt på forhånd hvor ansvaret skal ligge, hvis det viser seg at bygget ikke oppfyller kravene, sier Hauge, som mener at håndverkerne kan tjene på å levere høyere kvalitet.

Men det er fortsatt et åpent spørsmål om hvor mange boligkjøpere som har kunnskap nok til å be om dokumentasjon på at boligen er tett – før de signerer for overtakelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.