NETTARKIV

Hjørnestener trues

11. okt. 2001 - 07:04

Teknisk Ukeblad skriver i denne ukens oppslag om at Norge tappes for livskraftig industri. Den gamle industrien bygges ned uten å bli erstattet av moderne bedrifter basert på ny teknologi. Knoppskyting og nyetablering går ned. Nyetableringer foretas oftere i utlandet.

Dersom ikke det nyvalgte Stortinget makter å legge forholdene til rette for en robust og levende industri innenlands, kan de siste restene av konkurranseutsatt prosessindustri smuldre bort.

– Det som skjer i Norge, er stikk i strid med all annen industriutvikling. Politikken som føres, hindrer at Norge får en ledende plass innen de industrigrener hvor vi har naturlige fortrinn. Politikerne stopper fremtidig industri i Norge, sier generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro.

Den tidligere statsråd fra Senterpartiet i Kåre Willochs regjering dundrer videre:

– Det gis dårlige signaler fra politikerne til oss som driver industriell virksomhet. Den politikken som føres, gir det politikerne ber om: Færre arbeidsplasser i konkurranseutsatt industri. Dette er en ekstremt kortsiktig tenking.

– Politikerne må forstå at industriledere leser signalene og at dette påvirker hva vi gjør. Jeg er svært bekymret for norsk kraftkrevende industri, understreker Reiten som er sjef for Norges største industriselskap.

Hjørnestener

Langs Norges lange kyst ligger mange viktige hjørnestensbedrifter som er medlemmer i Prosessindustriens Landsforening (PIL). Lokalsamfunnet er svært avhengig av disse bedriftene. Hjørnestensbedriftens verdiskaping må multipliseres to–tre ganger for å finne samfunnets totale nytte av disse.

Sysselsettingen innen PILs bedrifter har falt mer enn innføring av ny teknologi skulle tilsi. Dette bekymrer PILs administrerende direktør Per Terje Vold dersom det reduserer verdiskapingen. Da får vi en trend som gjør oss stadig mer avhengige av olje og gass.

– Normal avskalling og nyetablering av bedrifter verken kan eller skal vi stanse, mener han. – Men dette må skje innen rammebetingelser som er på linje med våre konkurrentland.

Les mer om saken i Teknisk Ukeblad nr.36, som kommer på nett og papir senere i dag. .

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.