NATURVITENSKAP

Hjemmelagde bomber

I svært mange av de bilbomber som stadig vekk går av kloden rundt, er bestanddelene dieselolje, finknust ammoniumnitrat (kunstgjødsel) og en detonator, for eksempel et profesjonelt sprengstoff.

Noen enkle, vanlig forekommende ingredienser er alt som skal til. Når det britiske politiet nylig rullet opp en bande med sannsynlig kobling til al Qaida, fant de raskt også lageret: Noen tønner dieselolje og et halvt tonn ammoniumnitrat.

Brigader Malcolm McKLenzie-Orr, som tidligere tjenestegjorde bl.a. som sprengstoffekspert i British Army, sier til radioprogrammet ABC Online (i Australia) at teknikken bak slike bomber er forstemmende enkel:

- Det er bare å få tak i virkestoffet i kunstgjødning (mineralgjødsel), altså ammoniumnitrat. Så må man male det fint for å få god fart på detonasjonen, og så må man røre inn en viss mengde dieselolje.

Til slutt kobler man til noen elementer av sprengstoffet C4 og en elektrisk tennsats, og så har man et fryktelig våpen: En mengde på et halvt tonn plassert i en varebil, og for effektens skyld pakket inn mellom sekker fylt med skruer og muttere, kan uten videre sprenge alt på et stort torg i lufta og dessuten ødelegge husene rundt torvet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.