MENINGER

Hjemme best

Det har blåst en kraftig utflaggingsvind mot øst de siste par årene. Men ting tyder på at den er i ferd med å avta.

I alle fall hørte vi nylig en engasjert og overbevist Jens Petter Ekornes i beste sendetid en lørdag kveld i Knut Olsens Brød og sirkus. Han fortalte statsråd Jan Petersen, Trygve Hegnar og hele det norske folk at det sted i verden finnes ikke som kan produsere Stressless'en bedre og billigere enn på Ikornneset i Møre og Romsdal.

- Vi må ikke undervurdere den kompetanse norske produksjonsmiljøer sitter inne med. Denne kompetansen er bygget opp gjennom årtier. Jeg ville ikke våget å flagge ut til et sted hvor jeg ville være avhengig av å lære opp arbeiderne fra scratch, sa konsernsjef Ekornes.

Stadig flere kommer til samme erkjennelse. Vårt søstertidsskrift Ny Teknikk i Sverige hadde nylig en reportasje hos elektronikkprodusenten Note. De har ikke egne produkter, men produserer på oppdragsbasis, på samme linje som vår hjemlige Kitron. De har femdoblet omsetningen på fire år. De er med sine 700 ansatte og en omsetning på rundt en milliard kroner ikke Sveriges største på området, men raskest voksende.

Notels sjef Sten Dybeck sier det slik:- Av og til fungerer utflagging. Men ofte ender det i skuffelse. Hans hovedpoeng er ikke lokal produksjonskompetanse, men geografisk nærhet. Dette er velkjente argumenter også fra norske bedriftsledere. I alle fall om vi går noe tilbake i tid.

I en periode har disse argumentene blitt overdøvet av høylytt lovprising av lave lønninger i øst. Men de som har god hørsel, kan ennå høre ekkoet fra en tidligere periode: Hjemme best.

Finn Halvorsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.