KLIMA

Hjelper Kypros med luftovervåking

HELSEFARLIG: Kypros sliter med helsefarlige nivåer av svevestøv og bakkenært ozon. Nå får de norsk hjelp.
HELSEFARLIG: Kypros sliter med helsefarlige nivåer av svevestøv og bakkenært ozon. Nå får de norsk hjelp. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
7. feb. 2007 - 07:37

Luftforurensingen i Kypros overstiger ofte EUs grenseverdier.

Nå har den jevne kyprioter fått et verktøy som kan hjelpe astmatikere og andre med luftveisplager og å ta sine forholdsregler når lufta er ekstra ille.

I går åpnet den kypriotiske ministeren for arbeid og velferd, Antonis Vasilliou, et nasjonalt system for overvåking av luftkvalitet og luftforurensing.

På høyden

Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) har vært hovedansvarlig for byggingen av informasjonssystemet og har levert de viktigste delene av både soft- og hardware. I tillegg drifter de nettsiden som oppdateres med nye målinger hver time.

- Det er svært gledelig for oss at et EU-land gir oss tilliten til å bygge opp et slikt komplett system. Dette viser at norsk miljøkompetanse er på høyden og har store muligheter internasjonalt, sier informasjonsansvarlig Stig Martin Solberg i NILU.

15 andre land

Systemet inkluderer målinger på 9 målestasjoner, innhenting og kvalitetssikring av data via et avansert sentralt datalaboratorium og med automatisk visning av dataene for befolkningen. Det skjer via en webside og store paneler innendørs og utendørs i Larnaca.

Tidligere har NILU levert 15 tilsvarende systemer til land i Afrika, Asia og Midt-Østen, som feks Egypt, Vietnam, Kina og de Forente Arabiske Emirater.

I Norge har vi et tilsvarende system for overvåkning av luftkvaliteten.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.