OLJE OG GASS

Hjelper Japan å jakte på gasshydrater

Det norske seismikkselskapet PGS leverer teknologien og ekspertisen som skal kartlegge sjøbunnen rundt Japan. Målet er å finne olje, gass og gasshydrater.

17. apr. 2012 - 10:45

TOKYO: Japan er langt fremme når det gjelder gasshydrater.

Det statlige oljeselskapet Jogmec har sagt at den første gassen kan bli produsert fra en testbrønn allerede i år og at de potensielle ressursene kan forsyne landet i flere hundre år.

Hvis testene lykkes, kan den første kommersielle produksjonen starte en gang etter 2016.

Gasshydrater: Dette kan bli verdens nye energiki lde

Kjernekraft skal fases ut

Uansett trenger Japan nye energikilder, ettersom myndighetene har sagt at kjernekraft etter hvert skal fases ut etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i fjor.

I dag er bare to av landets 54 kjernekraftverk operative, og det er planer om å stenge ned disse i løpet av våren på grunn av vedlikehold.

Effektiv

Havområdene syd for Tokyo blir pekt ut som svært interessante områder, med potensielt store forekomster av gasshydrater.

– Det som er spennende er at man samler inn data fra helt nye områder. Man får noe av den samme følelsen som når man går ut i Barents­havet, forteller Jørn Eriksen.

Eriksen, som har vært stasjonert i Tokyo siden 2007, leverte samme år seismikkbåten «Shigen» til japanske myndigheter.

Siden 2008 har japan­erne brukt båten til å samle data fra sokkelen. Planen er å kartlegge 62 000 kvadratkilometer innen 2018.

1200003745.jpg

 

Interessant arbeid

I mars fikk Teknisk Ukeblad komme om bord i båten da den ble vedlikeholdt ved havnen i Yokohama, drøye 50 kilometer syd for Tokyo.

På gundecket viser gunchief Erling Sandøy stolt frem de 66 trykkluftkamrene som skyter ut luft hvert 8. sekund når båten er ute på tokt.

Prinsippet er enkelt: Luftskuddene danner en energibølge som treffer havbunnen. Ekkoet av bølgen blir fanget opp av lyttekabler som henger på slep etter båten, før signalene sendes til datasystemene om bord.

Dataene blir så behandlet av PGS-ansatte og japanske ingeniører som produserer kart over havbunnen.

Akkurat nå er flere nordmenn fra PGS ansatt på «Shigen». Målet deres er å lære japanerne hvordan teknologien og båten fungerer, slik at de etter hvert kan trekke seg ut og legge båten fullstendig over i japanske hender.

Drar hjem

Dermed er det også snart slutt for Eriksen, som snart flytter hjem til nye utfordringer på PGS’ hovedkontor på Lysaker.

Han tror arbeidet selskapet har lagt ned i Japans søken etter gasshydrater kan hjelpe landet i jakten på nye energikilder.

– Gasshydrater ligger en del fram i tid. Klarer man å lage et produksjonssystem som kan utnytte energien i dem, er det et stort potensial der, sier han.

Les også: Norske fiskere vil selge teknologi til Japan

Slik ser tsunami-Japan ut i dag

Japan ønsker norsk teknologi 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.