Hjelper Bill ut av søkeknipe

Gründer og adm. dir i Fast - John M. Lervik, får skryt for søketeknologien, men ris for økonomien i selskapet. I dag står Økokrim på døra. (Bilde: Finn Halvorsen)
GÅR I FRØ MED PENGER: Bill Gates har sagt at han har mer penger enn han selv trenger, derfor har han opprettet en veldedig stiftelse, som blant annet har gitt oppstartskapital til Verdens frøbank på Svalbard. (Bilde: Microsoft)
Analytiker
  • IT

Fast Search & Transfer har til nå profilert seg som et selvstendig selskap.

Ulempen har vært problemer med å komme bredt ut i markedet med sin søketeknologi.

Microsoft har helst utviklet teknologien på egen hånd, og har kjøpt seg opp i mindre selskaper for å komplettere porteføljen. Et mulig oppkjøp av Fast vil bli den første virkelig store anskaffelsen av ny kjerneteknologi.

Les: Microsoft vil kjøpe Fast

Mislykket søk

– Det er ingen stor hemmelighet at Microsofts satsing på søk ikke har vært den mest suksessrike, sier analytiker Leif-Olof Wallin hos analyseselskapet Gartner. Blant hans spesialområder er infrastruktur og drifting.

Den store utfordringen for Fast har vært å nå bredt ut i markedet. Selskapet har i hovedsak store foretak i kundebasen, mens de ikke har klart å utnytte inntjeningsmulighetene i verdens utallige små- og mellomstore bedrifter (SMB).

– Det er vanskelig å konkurrere om SMB-ene hvis man ikke har kanaler ut i markedet, sier Wallin.Gratis konkurrent

Det koster tid og penger å bygge opp salgskanaler og partnerstrategi.

– I tillegg er det vrient å få ønsket pris for sitt produkt hos SMB-ene når man konkurrerer mot produkter som er gratis eller i hvert fall nesten gratis, sier Gartner-analytikeren.

Som en del av Bill Gates’ storfamilie får Fast en helt annen mulighet.

– I første omgang kommer nok søketeknologien til å bli solgt som et eget produkt gjennom Microsofts kanaler. I neste omgang kan vi se for oss at teknologien blir integrert i Microsofts øvrige pakker. Et eksempel kan være arbeids- og kommunikasjonsplattformen Sharepoint, sier Wallin.

Dermed får Microsoft inn en sterk søketeknologi i sine produkter. Denne mangelen har vært en hemsko.Ingen bragd

Han vil ikke være med på at Fast har gjort en bragd ved å bli oppdaget av den amerikanske giganten:

– Bragden er snarere at de har utviklet et spissprodukt og lykkes med å selge dette til flere store foretak, først og fremst innen finans. Hvis man har et godt produkt, og det er patentert, som kommer kjøperne og banker på, sier Leif-Olof Wallin.Kjøpere i kø

Når Fast først var åpne for et oppkjøp, var det med andre ord ikke et spørsmål om å finne en kjøper.


– De fire stormaktene innenfor it er hele tiden på jakt etter spydspissteknologi, så dette var et spørsmål om HVEM som kom til å komme med et bud – Microsoft, Oracle, SAP eller IBM, mener Gartner-analytikeren.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå