SAMFUNN

Hjelp mot oljeforstoppelse

4. jan. 2001 - 06:17

Hjulet brukes i jakten på nye ”medisiner” mot forstoppelse i undersjøiske rør for fellesfrakt av olje og gass; såkalt flerfasetransport.

I høst har Sintef hjulpet oljeselskapet BP med valget av en slik resept for et felt i Mexicogolfen. I hjulet testes ulike kjemikalier laget for å hindre dannelse av hydrater; isliknende krystaller som kan plugge igjen flerfaseledninger.

Flerfasetransport har muliggjort utbygging av felt som ellers ville vært ulønnsomme. Det er vanlig å bruke store mengder metanol eller glykol for å hindre at det dannes hydrater som propper igjen rørledningene. Men nå er det kommet kjemikalier som kan brukes i langt mindre doser.

Kjemikalietesting

Hjulet er et totommers rør for utprøving av slike kjemikalier. Det fylles med den miks av olje, gass og vann som kommer fra feltet som studeres, og så tilsettes ”hydratmedisinen”.

Når hjulet roterer, står stoffene inni i ro. Fra deres ståsted arter dette seg som strømning i et uendelig rør. Trykket i røret kan bringes opp til 250 bar. En safirglasseksjon gjør det mulig å se inn i det. Ingen andre kan i dag gjøre strømningsforsøk under så høye trykk og samtidig ha visuelt innsyn.

– Faren for at det dannes hydrater er høy på store vanndyp. Årsaken er den lave temperaturen og det høye trykket. Det planlegges stadig flere dypvannsfelt. Derfor er vi glade for dette høytrykksinstrumentet, sier seniorforsker Roar Larsen ved Sintef Petroleumsforskning.

Hjulet ble utviklet av stjørdalsfirmaet Petreco, som gikk konkurs før det var ferdig utviklet. Sintef Petroleumsforskning overtok både utstyr og ekspertise fra dette firmaet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.